Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Tudi v Novi Cerkvi smo pekli medenjake iz polnozrnate pirine moke

Kar se otrok  nauči, to si zapolni, vsaj nekaj. Otroci POŠ Nova Cerkev in Vrtca Mavrica Vojnik, enota Nova Cerkev, so spoznavali lastnosti pire, njeno hranilno vrednost, njene prednosti v prehrani in kako jo uporabljamo v celoti, od zrna, stebla, moke do luskin. Učenje so skrbno pripravile članice TD Nova Cerkev Danica Gobec, Boža Prevolnik, Sanja Ramšak, Aleš Stolec in lokalni zeliščar Miha Sreš iz Klučarjeve domačije. 

Ker je bilo dopoldne namenjeno izkustvenemu učenju, so otroci sami oblikovali medenjake iz polnozrnate pirine moke, kar ni bil mačji kašelj, saj ima moka svoje značilnosti, ki otežijo oblikovanje. Preizkusili so tudi vzglavnike iz pirinih luskin, ki so jih navdušile. Pri peki nam je pomagala gospa Silva Klinc iz Markove turistične kmetije, saj je bilo treba speči zelo veliko medenjakov. Pod budnim očesom mentoric in učiteljic smo poskrbeli za izdelavo medenjakov, ki so primerni za otroke, alergične na določene sestavine. 


Današnji dan je bil na POŠ Nova Cerkev in v vrtcu dan spoznavanja zdrave hrane, sprejemanja drugačnosti, navajanja na natančnost in lepo oblikovanje. Ta dan je bil še nekaj več, bil je dan druženja in veselega pričakovanja prihajajočih prazničnih dni. Hvala vsem, ki ste pomagali in otrokom z njihovo pomočjo pripravili zdravo sladico. 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi