Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Češki pevci – gostje na OŠ Vojnik

Na OŠ Vojnik je tradicija, da vsako drugo leto pridejo češki pevci za tri dni v Slovenijo. Vsako vmesno leto pa gremo pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Vojnik na Češko.
V četrtek, 4. junija 2015, ob 19.00 so na naše veliko veselje prispeli Čehi iz Chomutova in Jirkova, ki pojejo pri dveh zborih Slaviček in Hlasek. Sprejeli so jih ravnateljica Olga Kovač, pomočnica ravnateljice Nataša Čerenak in zborovodkinja Emilija Kladnik Sorčan ter seveda nekateri pevci in njihovi starši. Pri nas so ostali do nedelje. Prenočevali so pri učencih, ki pojejo pri Mladinskem pevskem zboru OŠ Vojnik.

V petek, 5. junija 2015, smo prišli v šolo skupaj s češkimi pevci. V učilnici za glasbo so vadili svoje pesmi. Tudi mi smo vadili do tretje ure. Nato smo odšli v telovadnico, kjer smo tretjo in četrto uro pripravili skrajšan program za učence in učitelje OŠ Vojnik.

Ob 18.00 je potekal koncert v Kulturnem domu Vojnik. Nastopali smo Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik ter zbora Slaviček in Hlasek. Potem sta češka zbora zapela štiri skupne pesmi. Na koncu smo vsi skupaj zapeli eno češko in eno slovensko pesem. Bilo je lepo in ganljivo.

V soboto so češki pevci odšli na morje.

Nedeljo dopoldne so naši prijatelji preživeli pri svojih gostiteljih, kjer so spoznavali naše navade. Popoldne smo se zbrali ob 15.00 pred šolo. Nato smo peš odšli do lovske koče, kjer smo imeli piknik in se malo pozabavali, igrali razne športne igre, predvsem pa klepetali, saj smo se vsak po svoje trudili, da bi se najbolje razumeli. Pomagali smo si s kretnjami in angleščino. Za veselo vzdušje je poskrbel trio Utrip, ki ga sestavljajo naši sošolci. Zvečer smo se peš vrnili do šole.

Slovo je bilo težko. Zapeli smo pesmi, ki jih vsi znamo. Solze slovesa so se pojavile tudi pri naših starših, učiteljih, še bolj pa pri pevcih obeh narodnosti. Bilo je zelo zanimivo, saj je res lepo spoznati še tuje otroke. Upam, da se bo ta tradicija nadaljevala več let, da se bomo naučili še veliko čeških pesmi, novih čeških besed in da se bomo ob vsakem srečanju imeli lepo.

 

Mia Marguč, 7. a OŠ Vojnik

Foto: Jure Uranič

 

Oglejte si tudi