Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Sanacija skalnega podora pod gradom Lemberg in ureditev dela brežin ter cestišča do gradu

Po februarski nesreči, ko so iz dela brežine pod gradom Lemberg padle skalne gmote in resno ogrozile življenja tamkajšnjih prebivalcev, se interventna dela počasi zaključujejo.

Meseca maja je bil na podlagi javnega razpisa izbran izvajalec del, in sicer EHO projekt, d. o. o., iz Ljubljane, ki je dela pričel v drugi polovici junija. Nadzor nad izvedbo del vrši podjetje Grading, d. o. o. (ga. Manica Škrabl), ki je tudi pripravilo projekt sanacije, potrjen od pristojnega ministrstva. Dela potekajo tako na delu brežin nad cesto, ki vodi do gradu Lemberg, kot tudi na brežini na območju skalnega podora.

 

Nad cestiščem in območjem skalnega podora v območju gradu Lemberg pri Novi Cerkvi trenutno potekajo naslednja dela:

  • v predelu brežine pod gradom – izven območja podora se prekriva skalna brežina z zaščitnimi žičnimi sidranimi mrežami, ki bodo preprečevale krušenje preperelega materiala,
  • nad dovozno cesto do gradu poteka nameščanje in fiksiranje visečih žičnih mrež ter izgradnja kamnite podporne zložbe ob levem robu vozišča dovozne ceste, hkrati pa se je uredil tudi kontroliran odvod površinske vode iz cestišča.

V preteklih dneh so izvajalci del v spodnjem delu pod skalnim podorom namestili varovalno lovilno ograjo zaradi možnosti odloma večjih skalnih blokov v fazi čiščenja brežine in skalnega previsa na območju podora. Pri čiščenju in odstranjevanju labilnih kosov skal ima lovilna ograja funkcijo zaščite, nato pa še funkcijo varovanja, saj 4 m visoka ograja ostane pod previsom.

 

Dela potekajo od začetka julija in bodo predvidoma zaključena konec meseca oziroma v drugi polovici meseca septembra.

 

Skupna pogodbena vrednost interventnih in trajnih sanacijskih del znaša nekaj več kot 290.000,00 EUR. Del sredstev (DDV, geološka poročila, projekt izvedbe in nadzor) bo občina zagotovila sama, drugi del pa Ministrstvo za okolje in prostor RS, Sektor za zmanjševanje posledic naravnih nesreč, ki je v našem primeru res ažurno in korektno odreagiralo ter med investicijo nudilo strokovno podporo.

 

Občina bo skupaj s Krajevno skupnostjo in izvajalcem del preplastila zadnji del cestišča z lastnimi sredstvi, tako da bo v projektu sanacije skalnega podora celovito urejen del ceste do gradu v dolžini 160 m in zaščitena skalna brežina nad cestiščem na površini 2600 m², postavljena prodajno lovilna ograja pod gradom (v višini 4 m in dolžine 24 m ter absorpcijske kapacitete 2000 KJ) in zaščita skalnega podora pod gradom z nateznimi paneli v obsegu 900 m.

 

Petra Pehar Žgajner

Foto: Julijan Kovač

Oglejte si tudi