Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Z jogo dodajamo življenje letom

Nekoč so vprašali vrhunskega kiparja, kako lahko ustvari tako čudovito stvaritev. »Zelo enostavno,« je odgovoril. »Ko se postavim pred veliko skalo, vidim v njej čudovito bitje, samo izklešem, kar je odveč.« Z njegovimi besedami lahko na preprost način opišem, za kaj sploh gre pri jogi. Joga nam pomaga ozavestiti, česa v življenju ne potrebujemo, tako lahko odložimo vse nepotrebno na telesnem in psihološkem nivoju svoje osebnosti. Na telesnem nivoju z nežnimi telesnimi vajami ali asanami vplivamo na mišično okorelost in zategnjenost, ki na dolgi rok vodita do telesne bolečine. Na psihološkem nivoju ne potrebujemo negativnih misli, kot so zavist, ljubosumje, sovraštvo in skrbi. V sodobnem času smo iz dneva v dan priča mračnjaškemu razmišljanju o prihodnosti in tuhtanju o preteklosti oziroma nezmožnosti živeti v sedanjem trenutku. S pomočjo joge zaživimo, počutimo se vitalni, polni energije, izžarevamo pozitivizem, živimo kvalitetno življenje oziroma dodajamo življenje letom.

Joga je holistična ali celostna vadba, ki se dotakne vseh nivojev. Če telo primerjamo z avtomobilom (ne glede na to, ali imamo novega ferrarija ali škripajočo kripo), ta potrebuje, da je vozen, pet osnovnih reči. In sicer: olje, hladilnik, elektriko, gorivo in seveda pametnega voznika. Prispodobo za olje v jogi predstavljajo telesne vaje ali asane, ki »mažejo« telo, skrbijo za mišice in sklepe, da delujejo gladko in lahkotno, vplivajo na delovanje notranjih organov, krvni obtok, hormonsko ravnovesje itd. Prispodoba za hlajenje s pomočjo hladilnika v jogi so sprostilne tehnike, ki »hladijo« prenapeto telo in misli. Elektrika je prispodoba za dihalne tehnike, s pomočjo katerih dovedemo več kisika in tudi prane oziroma življenjske energije v telo. Gorivo je prispodoba za hrano, vodo in zrak, ki ga dihamo. Pameten voznik pa je prispodoba za meditacijo, ki nas poveže z najglobljimi nivoji osebnosti.    
Cilj dela v podjetju Fizioart fizioterapija je pospremiti ljudi, da dosežejo višjo kvaliteto bivanja s pomočjo psihofizičnih metod in tehnik, ki jih ponujamo. Pomemben del je joga. Delo in vodenje vadb temeljita na holističnem ali celostnem pristopu, in sicer ob upoštevanju dejstva, da je vsak človek psihofizično bitje. To je pot, ki vodi do trajnega uspeha.
Zato smo osnovne in nadaljevalne skupine, ki so v popoldanskih in dopoldanskih terminih, nadgradili še z dodatno ponudbo. Ker je tempo življenja neizprosen in ker številnim ne uspe priti na jogo v popoldanskem in večernem času, smo se odločili izkoristiti jutro pred službo, nežno prebuditi telo in dvigniti nivo energije za cel teden. Zgodnja jutranja ura, ko se prebuja narava, je tudi najugodnejši čas za izvajanje joge. Z NASMEHOM V PONEDELJEK je energijski jogijski program, ki bo potekal vsak ponedeljek predvidoma od 5.15 do 6.45. Ponedeljkov program je sestavljen iz energijskih vaj, energičnega dihanja (Kapalabhati krije in Bhastrike pranajame), vaj za usklajevanje hormonskega sistema in meditacije po organih.
Ob ponedeljkih od 17.10 do 18.10 bo potekala TERAPEVTSKA JOGA. To je zelo lahkotna oblika joge, namenjena ljudem z določenimi omejitvami (npr. zaradi operativnega posega, manj kondicije, močnejše postave, telesnih bolečin), ki si želijo obiskovati jogo, vendar je standardni program zanje prezahteven. Joga poteka s pomočjo jogijskih pripomočkov. Program temelji predvsem na jogi za hrbtenico, vajah proti revmatizmu, ravnotežnih vajah in bandhah (energetskih zaporah).

Informacije dobite na telefonu 040 606 037 - Vesna ali na spletni strani http://www.fizioart.si/.

 

Vesna Tajnšek

Oglejte si tudi