Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Občina po meri invalidov

Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje je leta 2013 predlagalo županu Benediktu Podergajsu, da se Občina Vojnik vključi v projekt »Občina po meri invalidov«, ki ga je Zveza delovnih invalidov Slovenije oblikovala z namenom, da bi še v večji meri spodbudila lokalne skupnosti k načrtnim in trajnim aktivnostim za doseganje večje kvalitete življenja invalidov v njihovem okolju, za socialno vključenost invalidov in njihovo sodelovanje v družbenem življenju kraja, pa tudi k reševanju problematike ostalih kategorij občanov (pr. starejših, mamic z otroki, bolnikov …).
Občina Vojnik si prizadeva za zagotavljanje čim bolj ugodnih razmer za vse občane in tudi za invalide, za enake možnosti dostopa do dobrin, možnosti kvalitete bivanja in udeležbe v družbenem življenju občine. Na mednarodni dan invalidov, 3. decembra 2013, smo v sodelovanju z Medobčinskim društvom delovnih invalidov Celje organizirali sestanek z namenom povezovanja vseh invalidov oziroma invalidskih organizacij na lokalni ravni in zbiranja predlogov o pomoči invalidov v prihodnjih letih.

Župan Benedikt Podergajs je soglašal z vključitvijo v projekt Občina po meri invalidov in sprejel delovno skupino Komisijo za pripravo analize položaja invalidov v Občini Vojnik v naslednji sestavi: Janez Hudej (Predstavnik Društva paraplegikov JZ Štajerske), Milan Zupanc (Društvo gluhih in naglušnih Celje), Slavica Bezovnik (Predstavnica Ustanove Mali vitez), Martin Lažeta (Predsednik Društva cerebralne paralize Sonček Celje), Dragica Mirnik Amon (Predstavnica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje), Branko Delčnjak (Predstavnik Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje), Marija Jevšenak (Predstavnica Društva upokojencev Vojnik) in Jasmina Jakopič (Predstavnica Občine Vojnik). Naloga komisije je priprava analize o položaju invalidov v Občini Vojnik in Akcijskega načrta za projekt »Občina po meri invalidov«.

V ponedeljek, 13. januarja, ob 16. uri smo organizirali okroglo mizo v avli OŠ Vojnik, saj smo želeli pridobiti čim več predlogov, mnenj in pobud za uspešnejše ter kvalitetnejše življenje vseh občanov v občini. Okrogla miza je bila odprtega tipa, še posebej pa so bili povabljeni vsi predstavniki invalidskih organizacij in odgovorni predstavniki javnih služb ter podjetij, ki so predstavili predloge in pobude glede problematike invalidov. Na okroglo mizo smo povabili tudi posameznike, ki so želeli z nami deliti lastne izkušnje o obravnavanih temah: osveščanje javnosti o problematiki invalidov, dostopnost za vse, pomoč pri zdravljenju in rehabilitaciji, vzgoja in izobraževanje invalidov, delo in zaposlovanje invalidov, finančna, materialna pomoč in socialna varnost, sodelovanje invalidov v kulturnem življenju, religiji, rekreaciji in prostočasnih dejavnostih. Uvod okrogle mize so popestrili folkloristi v organizaciji OŠ Vojnik in učenec OŠ Vojnik, ki je prebral spis na temo invalidnosti. Na podlagi predlogov in pobud z okrogle mize smo člani delovne skupine izdelali Akcijski načrt, v katerem smo podrobneje predstavili ukrepe in rešitve za izpostavljene ter obravnavane probleme na okrogli mizi. Projekt Občina po meri invalidov podpira tudi novoizvoljeni župan Branko Petre, ki nadaljuje delo Benedikta Podergajsa in se udeležuje sestankov z invalidskimi organizacijami ter aktivnosti za čim boljšo vključenost vseh občanov. Projekt Občina po meri invalidov se odziva na potrebe in interese vseh občanov, torej tudi za starejše, mamice z otroki, in tudi tiste, ki jim je tako ali drugače pomembna pomoč; skrbi za bolj kvalitetno življenje v lokalni skupnosti in pri tem upošteva različnost njihovih potreb in možnosti. S projektom želimo spodbuditi ljudi, da se začnejo ozirati na ostale in si pomagati ter odpraviti ovire, da se bodo občani čim bolje počutili v domačem okolju.

Jasmina Jakopič, koordinatorka projekta »Občina po meri invalidov«

 

 

 

Oglejte si tudi