Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Sejem medonosnih rastlin

Prizadevni člani Turističnega društva Nova Cerkev so z organizacijo sejma medonosnih rastlin na vasi pod lipami poskrbeli za ozaveščanje krajanov o pomenu ohranjanja čebel. Nasveti strokovnjakov in ponudba medonosnih semen in sadik so dosegli kar nekaj krajanov, ki bodo rastline posadili doma.
Namen dogodka je bil ozavestiti ljudi, kako pomembne so čebele v našem okolju. Na sejmu sta sodelovala strokovnjaka Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja. Obiskovalcem sta na stojnici poleg nasvetov ponudila seme ekološko pridelane ajde. Nikoli ni preveč nasvetov in opozoril, kako nevarna so škropiva, ki jih uporabljamo v napačnih urah dneva. Nikoli ni dovolj opozoril, da zgodnja košnja in umetna gnojila siromašijo pestrost rastlin na travnikih, da je treba gojiti medonosne rastline in pomagati čebelam, da preživijo. Vsak zelenjavni vrt naj ima tudi cvetje. Na sejmu je bila tudi otroška delavnica pod budnim očesom učiteljic POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka, kjer so otroci spoznavali pomen dneva čebele na njim primeren način. Na sejmu so se predstavili tudi lokalni pridelovalci špargljev in lokalno pridelane hrane, ki so ponudili doma vzgojene medonosne rastline, zlasti zelišča. Čebelarsko društvo Vojnik je s svojimi člani postavilo na ogled panj in strokovno literaturo.

Na sejmu smo obiskovalcem predstavili in ponudili nekatere medonosne rastline. Želimo, da vsako gospodinjstvo v kraju posadi ali poseje rastlino na svoji čebelji gredici, da bo privabljala čebele, ki poskrbijo za opraševanje in večji pridelek. Takšne rastline so facelija (cveti čudovito modrovijoličasto in je ena najbolj medonosnih rastlin), ajda, sončnice, razne detelje, začimbe, dišavnice in ognjiči. Verjetno pa je najpomembnejše ustvarjanje zavedanja pri ljudeh, da so čebele del narave, ki je zelo pomemben za preživetje.

Med dogodki, ki smo jih pripravili v preteklih tednih, je tudi sejem špargljev, ki je bil na vasi v Novi Cerkvi, in izvedba delavnic z učenci POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka, kjer smo izdelovali vetrnice. Do jeseni so končani tedenski pohodi, udeleženci bodo svojo kondicijo preverili na testu hoje na dva kilometra, ki bo prihodnji teden pri Sorževem mlinu. Iz opisanega vidimo, da v Novi Cerkvi skrbimo za zdravje, naravo in ljudi. Vsem udeležencem zahvala za delo in sodelovanje.

 

Lea Sreš

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi