Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Poslanec Matevž Frangež obiskal Vojnik

Območna organizacija SD Vojnik je 6. junija 2013 organizirala poslanski večer, na katerega je povabila poslanca SD Matevža Frangeža. Poleg krajanov so se srečanja udeležili tudi predstavniki sosednjih območnih SD, to je Celja, Dobrne, Slovenskih Konjic in Zreč.
Po uvodnem nagovoru predsednika OO SD Vojnik Sama Kuneja je poslanec Matevž Frangež predstavil poglede stranke na nekatera aktualna oziroma pereča gospodarska vprašanja, to je postopke prodaje državnih podjetij, združevanje občin in nekatera druga. Posebej je izpostavil, da je bila SD ves čas generator sprememb na bolje in zaviralec procesov, ki so šli v napačno smer. Eden takih je tudi postopek denacionalizacije, ki sega v začetke naše države. Dodal je, da je bila SD vedno proti vsesplošni razprodaji slovenskih podjetij in da se na tem področju ne sme in ne more nič zgoditi čez noč: »Pričakujemo poglobljene odgovore, pa tudi pogovore in premislek o ravnanjih glede posameznih načrtov odprodaje, preden bodo sprejete dokončne odločitve.« Želi, da postopki tečejo premišljeno in obljublja, da v kolikor bo do privatizacije prišlo, le-ta ne bo še ena v nizu neuspelih in zaradi katere bi ljudje izgubili zaupanje v državo in politiko: »Tu se ne bodo delile provizije, ampak si želimo, da bi zagotovili najvišje možne deleže za odkup.« SD je bila sicer vedno proti razprodaji in je bolj naklonjena iskanju strateških partnerjev, ki bodo pripravljeni vlagati v Slovenijo in ob tem ne pozabili na ljudi, državljane Slovenije.

 

Na vprašanje glede združevanja občin Frangež odgovarja, da združevanje sicer zagovarja, vendar pod pogojem, da gre za kompromis z lokalnimi skupnostmi. Dodal je, da je Vojnik primer urejene lokalne skupnosti, po kateri bi se morali vsi zgledovati. Združevanje občin, ki se prav tako ne more zgoditi čez noč, ne bo prineslo fiskalnih prihrankov. »Potrebno bo prisluhniti lokalnim skupnostim in najti skupen jezik,« je prepričan Frangež.

 

Branko Verdev iz SD Celje je prepričan, da ne bi bilo razvoja, če ne bi bilo malih občin, in s prstom ponosno kaže na vojniško, ki kljub krizi investira in uspešno črpa evropska sredstva. Kljub propadu največjega celjskega gradbinca CM Celja ji je uspelo začeti gradnjo že sedmega šolskega objekta, nekoliko razočaranja pa občina kaže nad predolgimi birokratskimi postopki s strani države in nad nepotrebnimi kontrolami porabe sredstev iz EU. »Država naj pospeši investicije v tej finančni perspektivi, postopke glede EU projektov in kontrole nad porabo sredstev pa naj oklesti,« je jasen župan občine Vojnik Beno Podergajs, ki dodaja, da so projekti (tudi čezmejni) pripravljeni, prav tako so za začetek del pripravljeni izvajalci in podizvajalci, vendar le-teh ne morejo začeti, ker država ne odreagira tam in v času, kjer in ko bi bilo to potrebno. »Dela po nepotrebnem stojijo, ker že debelo leto čakamo na podpis pogodb s strani države,« pojasnjuje župan. Frangež ob tem pozivu prikimava, da bi bilo dobro definirati »razmerja« oziroma razmisliti o tem, kako prav porazdeliti pristojnosti države in lokalnih skupnosti.

 

Samo Kunej, predsednik OO SD Vojnik, ki je povezoval poslanski večer, se je ob koncu zahvalil za udeležbo in konstruktivne razprave. Ocenil je, da je glede na vzdušje na dogodku, vsebino razprav in vse ostalo očitno, da je organizacija tovrstnih dogodkov v občini zelo smiselna in dobrodošla, zato bodo v SD Vojnik podobne dogodke organizirali tudi v prihodnje. Udeležence je povabil, da se udeležijo naslednjega srečanja v jesenskem času.

 

Zapisala: Barbara Černe

Foto: Emil Sovič

Oglejte si tudi