Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Mladi in občina

Obstaja kar nekaj opredelitev in definicij, ki določajo, koga štejemo v skupino, ki jo označujemo z besedo mladi. Združeni narodi so določili, da je starostna meja, ki opredeljuje mlade, od 15 in 24 let.

Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju iz leta 2010 definira mlade kot mladostnike in mlade osebe obeh spolov, stare od 15 do 29. let (Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju, člen 3). Za najprimernejšo definicijo mladine se izkaže tista, ki pravi, da je mladost obdobje med prvimi znaki pubertete (zaključek otroštva) in doseženimi želenimi točkami odraščanja (odraslostjo). Točk odraščanja je več, med njimi najpogosteje najdemo pridobitev prve zaposlitve, odselitev od staršev, ustvarjanje družine, rojstvo otroka, pridobitev statusnih simbolov (Beočanin, 2012, str. 19). Po podatkih statističnega urada se 95 % mladih med 15. in 29. letom  izobražuje, 46 % mladih med 20. in 24. letom je delovno aktivnih, pri tej starosti živi z vsaj enim staršem okrog 75 % mladih. Med mladimi v starosti 25–29 let je tri četrtine delovno aktivnih, pri starših pa jih živi polovica. (Lah, Lenart: Mednarodni dan mladih, http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4883, 27.8.2012). Problemov, ki pestijo mlade, se zavedajo tudi občinski delavci, kar je pokazala anketa, ki jo je opravila Zveza študentskih klubov Slovenije med slovenskimi občinami leta 2011. Občine so med problemi, s katerimi se najpogosteje srečujejo mladi, izpostavile brezposelnost, pomanjkanja delovnih mest, problem prostora za druženje mladih, problem apatičnosti in nezainteresiranosti za sodelovanje med mladimi, stanovanjsko stisko … (Lebar in Ranc, 2012, str. 28). Občina Vojnik bo aktivnostim, ki jih že izvaja na področju mladih, dodala nove programe z namenom, da postanemo mladim prijazna občina. K sooblikovanju lokalne mladinske politike vabimo vse mlade. Izzivamo vas, da nam zaupate svoje predloge, ideje in da skupaj oblikujemo pozitivno okolje, v katerem bo mladim dana možnost razvoja.  

12. avgust je zabeležen v koledarju kot mednarodni dan mladih. Letos je potekal pod geslom Ustvarjanje boljšega sveta v partnerstvu z mladostjo. Na Občini Vojnik smo ga obeležili tako, da smo v avgustu skupaj z Mladinskim društvom Frankolovo organizirali brezplačno kopanje na letnem bazenu v Frankolovem. Skupaj z otroki smo ustvarjali v delavnicah, plavali, uživali ob sladoledu in sklepali nova prijateljstva. 

rebeka Dečman

Oglejte si tudi