Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Ličkanje na vasi

Nova Cerkev je vas, ki neguje stare običaje in druži ljudi. »Kožuhanje« je vedno redkejši dogodek in zato še kako pomembno vpliva na vzgojo in ohranjanje del iz preteklosti. Člani Turističnega društva so štirinajstega oktobra na vasi pod lipami pripravili tak družabni dogodek.
Koruzna polja vedno redkeje obdelujemo in pospravljamo na roke. Stroji opravijo delo hitreje in ob tem ni potrebno veliko človeških rok. Pa je vendarle prav, da ohranimo spomin na lomljenje in ličkanje koruze – na star kmečki praznik.

Koruzne stroke smo odlomili na Markovi njivi že med tednom, nato smo jih na dveh vozovih pripeljali na vas. Ličkanje je bilo na nedeljsko popoldne in zbralo se je okoli trideset ljudi. Med šalami, pogovorom in ob spremljavi glasbe je bilo delo kmalu končano. Člani društva so na vasi postavili dva kozolčka in ju obložili s koruzo. Vas je dobila pravo jesensko podobo, saj so izdelali iz naravnih materialov še lutki, ki predstavljata kmečki par. Markovi so poskrbeli za dobro malico, Mladi gasilci in Gregor Stolec pa za dobro glasbo. Dogodek je pomemben, saj obuja spomin na stare običaje in druži krajane.

 

Lea Sreš

Foto: Julio Kovač

 

Oglejte si tudi