Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

15. slovenski čebelarski praznik Laško 2017

Več tisoč čebelarjev in gostov je prišlo na 15. praznik slovenskih čebelarjev v Laško. Ob izdatni podpori Občine Laško, STIK Laško, Termane Laško in drugih ter skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije je Čebelarsko društvo Laško, pod taktirko predsednika društva Franca Šolarja, izpeljalo slovesnost prav 20. maja na rojstni dan našega največjega čebelarja Antona Janše. Kar 207 praporščakov vseh Čebelarskih društev v Sloveniji je v povorki naznanilo otvoritev največjega vseslovenskega čebelarskega praznika. Pevci pevskega zbora Čebelarske zveze Slovenije so zapeli Avsenikovo Čebelarsko pesem in ob zvokih Pihalne godbe Laško se je prireditev začela.

 

Uvodni pozdravni govor je imel predsednik Čebelarskega društva Laško gospod Franc Šolar, navzoče je pozdravil tudi župan Občine Laško gospod Franc Zdolšek, osrednji govornik je bil gospod Boštjan Noč, predsednik ČZS, ki je med drugim naznanil, da bo drugo leto 20. maj proglašen za svetovni dan čebele in bo tako postal praznik vseh čebelarjev sveta. Naslednje leto bomo praznovali 16. praznik v Žirovnici na Gorenjskem v organizaciji Čebelarskega društva Antona Janše Breznica s predsednikom Matjažem Pogačnikom in podporniki. Gospod Matjaž Pogačnik je od letošnjega prireditelja praznika Franca Šolarja prejel prehodni prapor »Zveze slovenskih čebelarjev« za organizacijo 16. praznika v naslednjem letu.


Vojniški čebelarji smo se udeležili srečanja v Laškem skupaj s člani ČD Blagovna s praporjem ČD Vojnik, ki ga je nosil gospod Jernej Andrej. Naše sodelovanje je bilo tudi kuhanje »medenega kotlička«. Kuhali smo »golaž« z dodatkom medu. Naš kuharski vodja je bil Andrej Jernej, glavni kuhar pa Bogdan Lilija. V pomoč pri peki palačink z medenim nadevom so mu bili še ostali člani društva: Peter Babnik, Anton Brecl, Zdenka Brecl, Cvetka Ferlež, Uroš Kovše, Jure Ferlež, Irena Drobnak, Anica Jernej, Bojan Užmah in Primož Točaj. Komisiji, ki je ocenjevala kulinarični izdelek, smo na krožniku servirali še blanširane beluše, oblite z medeno marinado iz kostanjevega medu, zavite v slanino in popražene na ognju ter ob takšni jedi priporočali polsladko belo vino traminec. Pri vseh jedeh je bil uporabljen kostanjev med z oznako SMGO (slovenski med z geografsko označbo). Na ocenjevanju smo se uvrstili na drugo mesto, ki si ga delimo s ČD Blagovna.

 

Za popestritev zabave in ples je pod šotorom igral ansambel Dori. Stojnice, na katerih so se ustvarjale kulinarične dobrote, so obiskali predsednik ČZS gospod Boštjan Noč s sodelavci, gospa mag. Snežana Popovič, vodja službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, in čebelarji slovenskih čebelarskih društev. Posebej ponosni smo bili na našega prijatelja čebelarja iz Slovaške Republike Miroslava Smolika, ki je prišel na naš praznik skupaj z ženo in s praporjem slovaškega čebelarskega društva korakal med praporščaki.

 

Naj zaključim z veliko zahvalo Čebelarskemu društvu Laško pod vodstvom gospoda Franca Šolarja, njegovim sodelavcem in podpornikom za tako odlično organizirano prireditev.


Tekst in foto: Martin Goleš                          

Oglejte si tudi