Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

34. Srečanje društev Mladi gasilec na temo »Gasilci pomagamo v naravnih nesrečah«

V petek, 10. oktobra 2014, in soboto, 11. oktobra 2014, je bilo v Vojniku zelo živahno. Gasilska zveza Slovenije, Gasilska zveza Vojnik - Dobrna in Osnovna šola Vojnik so organizirale 34. Srečanje društev Mladi gasilec na temo »Gasilci pomagamo v naravnih nesrečah«. Sodelovalo je 16 mlajših in 16 starejših ekip iz cele Slovenije, kar pomeni, da je bilo prisotnih 96 tekmovalcev in 46 mentorjev.
Leta 1980 so bila na šolah ustanovljena društva Mladi gasilec, ki se vsako leto srečujejo na občinskem, regijskem in državnem nivoju. OŠ Vojnik ima DMG že od vsega začetka in je trenutno edino v celjski regiji.

 

Že leta 2001 je bila Osnovna šola Vojnik organizatorica državnega srečanja, prav tako tudi letos, ker je šol, ki se za to odločijo, čedalje manj, saj je vse skupaj povezano s prenočevanjem tekmovalcev z vrstniki v kraju tekmovanja.

 

V organizacijskem odboru za pripravo srečanja so bili Benedikt Podergajs, predsednik GZ Vojnik - Dobrna; Olga Kovač, ravnateljica OŠ Vojnik; Milena Jurgec, mentorica DMG; Ivan Jezernik, poveljnik GZ Vojnik - Dobrna; Franci Petek, poveljnik GZ Slovenije; Nevenka Kerin, strokovna sodelavka GZS; Uroš Leskovar, predsednik MS GZS; Adolf Janc, član poveljstva; Štefan Pohajač, član predsedstva GZ Vojnik - Dobrna; Nataša Čerenak, pomočnica ravnateljice; Jure Uranič, računalničar; Aleš Kolšek, poslovni tajnik; Urban Podergajs, vodja za pripravo dvorane.

Za samo srečanje in tekmovanje smo najprej pripravili domači šolski ekipi (Hana Krušič, Tjaša Tržan, Alja Pekovšek – mlajša ekipa; Teja Tržan, Anja Kitek in Nastja Zupanc – starejša ekipa). Tekmovanje vsebuje teoretično in praktično znanje: test iz požarne preventive, prve pomoči in poznavanja kraja, praktična vaja z vedrovko, praktični prikaz prve pomoči, vezanje vozlov, metanje vrvi v krog in izbira pravega gasilnika. Pri pripravi tekmovalcev za praktično znanje so sodelovali tudi mentorji Petra Tržan, Urška Jurgec, Tomaž Pekovšek in Tina Kroflič. Za tekmovanje je morala vsaka ekipa pripraviti spis ali likovni izdelek na naslovno temo.


Za prvi dan smo pripravili sprejem gostov v šolski telovadnici. Na otvoritvi srečanja je za kulturni program poskrbel Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik z vodjo Emilijo Kladnik Sorčan. Prireditev je povezovala Tjaša Jazbinšek. Prisotne so pozdravili in jim zaželeli prijetno bivanje v Vojniku Benedikt Podergajs, Franci Petek in Olga Kovač. Ekipa OŠ Vojnik je dvignila tekmovalno zastavo. Tekmovalci so dobili navodila za delo. Najprej so odšli v delavnice za učence (za mlajše: modelarsko – Petra Strnad, ustvarjalno – Vilma Ošlak, plesno – Anja Korošec; za starejše: ustvarjalno – Jožica Povše, plezalno – plezalno društvo Pajki in preventivno – Florjan Zabret) ter za mentorje (plesna – Milanka Kralj, tiskarska – Jože Žlaus in ustvarjalna – Društvo kmetic Meta). V vseh delavnicah je bilo zanimivo, udeleženci so sodelovali z velikim zadovoljstvom.

 

Po kosilu so si vsi gostje pod vodstvom šestih vodičev Turističnega društva Vojnik ogledali vojniške znamenitosti, nato je sledilo testiranje, v katerem so pokazali svoje teoretično znanje.

 

Naslednja pomembna stvar je bila razdelitev učencev h gostiteljem, kjer so preživeli večer in prespali ter se po zajtrku vrnili v šolo. Prenočišča za 69 učencev so zagotovili starši naše šole in za 5 učencev starši iz OŠ Frankolovo. Vsem staršem oz. družinam še enkrat iskrena hvala!

 

PGD Dobrna je pripravilo srečanje za mentorje, ki so ga popestrili s čudovitim kulturnim programom, v katerem so se predstavili gasilci društva. Zaplesali so tudi mentorji, ki so se pod vodstvom Milanke Kralj naučili nekaj plesov.

Zjutraj so tekmovali v praktičnih panogah. Gasilski sodniki GZ Vojnik - Dobrna, ki so preverjali znanje praktičnega dela (vodja Marjan Jelenko, GZ Zreče ‑ Vitanje), in tehnični vodja so odlično pripravili tekmovalne poligone na igrišču pod šotorom.

 

Kinološko društvo iz Celja je prikazalo urjenje psov. Sledilo je odlično kosilo iz šolske kuhinje, nato pa zaključna prireditev na odru RTV, ki je čakal na nedeljsko prireditev. Vse ekipe so imele odlične rezultate, tri pa so si prislužile pokale in medalje. Med mlajšimi so bile najboljše ekipe OŠ narodnega heroja Rajka, Hrastnik 2; OŠ Belokranjskega odreda Semič 2 in OŠ Gornja Radgona. Vojniška ekipa je bila 13. Med starejšimi so bile najboljše šolske ekipe iz Šentjerneja, Gabrovke (podružnica Dole pri Litiji) in Vojnika. Pokale in medalje so podelili predsednik GZS Jošt Jakša, predsednik GZ Vojnik ‑ Dobrna Benedikt Podergajs in ravnateljica Olga Kovač. Učenci so predstavili delo v delavnicah. V kulturnem programu se je predstavil ansambel Ta pravi gasilci. Ob odlično organiziranem srečanju in sodelovanju dobro pripravljenih in prijetnih ekip je bilo vzdušje enkratno.

 

Vsekakor lahko rečemo, da je bila to prireditev, ki je na poseben način povezala šolo in kraj, vseskozi pa nas je spremljalo še sončno in toplo jesensko vreme. Ostali so lepi spomini.

 

Milena Jurgec

Foto: Nevenka Karin

Oglejte si tudi