Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj zaslužnim krajanom in društvom

Prireditve ob prazniku krajevne skupnosti so namenjene vsem krajanom. V ta namen vsako leto v vsa gospodinjstva krajevne skupnosti odpošljemo zloženke, s katerimi želimo prebivalce seznaniti in jih povabiti na prireditve, ki se v času praznovanja organizirajo. Veseli bi bili večje udeležbe naših sokrajanov in ostalih obiskovalcev.
Prireditev smo začeli z obeležitvijo dneva državnosti

… ko je pred 25 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.

Na prireditvi so s pesmijo in plesom sodelovali učenci OŠ Vojnik ter povezovalka Rozmari Petek, ki je z brano besedo obeležila dan državnosti.

 

S ponosom smo se spomnili

… na svojo sokrajanko Dorotejo – Doro Hauser, umetnico škarjerezov, katere dela krasijo našo monografijo.

S sodelovanjem krajevne skupnosti s Turističnim društvom Vojnik, Markom Zdovcem in Jožetom Žlausom ter Galerijo Piros se bomo v obdobju od praznika Krajevne skupnosti Vojnik skozi celo leto spominjali njenega ustvarjanja in življenja ter izpeljali niz dogodkov, na katere boste prijazno povabljeni. Prvi takšen je bil odprtje razstave originalnih škarjerezov Doroteje Hauser iz zbirke Jožeta Žlausa, ki je bila na ogled v prostorih Krajevne skupnosti Vojnik od 17. 6. 2016 do 8. 7. 2016.

 

Začeli smo s spominom in nadaljevali s sedanjostjo

V krajevni skupnosti so tudi izpeljane investicije zaznamovale leto, ki je minilo od prejšnjega praznika KS.

Najbolj je bilo na očeh vse tisto, kar je ljudem izboljšalo kakovost bivanja, poleg stalne skrbi za urejanje komunalne infrastrukture, rednega vzdrževanja cest, urejanja okolja in tekoče skrbi za učinkovito izvajanje zimske službe.

- Kmalu po prazniku v avgustu leta 2015 smo se razveselili tehničnega prevzema vodovoda Tomaž, na odseku Kmecl.

- Kot dobra rešitev, ki preprečuje zajedanje bankin in odnašanje materiala, se je izkazalo asfaltiranje muld na nekaterih hribovitih odsekih cest, ki je bilo opravljeno v avgustu 2015.

- Asfaltirani so bili trije odseki cest: Male Dole (Zontič–Oprčkal v dolžini, Gabrovec poti Sitar ter Bezovica proti Uršič).

- V mesecu marcu se je začelo s polaganjem travnih plošč urejati parkirišče nad pokopališčem, ki je sedaj tudi že asfaltirano.

- V aprilu so se po novem postopku s stabilizacijo urejale bankine med hmeljiščem in del na cesti proti Gmajni.

- Nova asfaltna prevleka je na Brezovnikovi in Prušnikovi ulici, kjer je bila na novo urejena tudi vsa komunalna infrastruktura.

- Asfaltiralo se je parkirišče pri ZD Vojnik, kjer se bo uredila cona za kratkotrajno parkiranje.

- Veseli smo otvoritve prvega Repair Cafe, ki bo postal pomemben člen pri pridobivanju novih znanj, izmenjavi izkušenj, preprečevanju kopičenja odpadkov in ohranjanju vrednot, ki gradijo tople medčloveške odnose.

- Na trgu Vojnika pozdravljamo tudi novo ponudbo cvetličarskih storitev.

Gospod župan je s strokovnimi sodelavci za krajevno skupnost pripravil javno razgrnitev idejnega projekta kanalizacije Ivenca in projekta sanacije plazu Bovše (kjer naj bi se uredila cesta in plaz, ki je v povezavi s cesto). Dober pristop, pri katerem se da pred izvajanjem priložnost krajanom, da se seznanijo z deli. Hvala županu za to prakso.

Želja in potreb po investicijah ne bo zmanjkalo, saj je njihovo zaznavanje in načrtovanje nujno za vključitev v plan, ki pa je pogoj za zagotavljanje sredstev iz proračuna.

 

Odgovorno sodelovanje med ljudmi in nagnjenost k dejanjem in ne le k iskanju izgovorov in opravičil pa obrodi sadove uspeha, prijetnih dogodkov in uresničenih idej. Slednjih je bilo s strani naših delovnih članov društev, zavodov in organizacij v preteklem letu mnogo. Z občudovanjem vsako leto znova prisluhnem poročilom predsednikov društev na občnih zborih, v katerih orišejo svoje dejavnosti.

Mnogi posamezniki društva ter člani ste nam tudi v tem letu ponudili roko sodelovanja in izpolnili svoj del dogovorov, se trudili in delali za skupno dobro. Ste ljudje, ki s svojim delom in požrtvovalnostjo prispevate k skupnemu blagostanju, napredku in se udejstvujete na različnih področjih, nosite ime našega kraja v sosednje kraje in v mednarodni prostor.


Med temi so tudi prejemniki priznanj ob prazniku KS Vojnik:


Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik
ob 80. obletnici pevskega ustvarjanja in za kulturno udejstvovanje v kraju

Matjaž Kovač za 40 let sodelovanja v KUD France Prešeren Vojnik in predano delo vodje tehnične ekipe v KD Vojnik

Marko Zdovc za raziskovanje in ohranjanje zgodovinskih dejstev kraja

Turistično društvo Vojnik za povezovalno vlogo pri uspešno izpeljanem projektu prvega Božičnega Vojnika.

Dramska Sekcija KUD France Prešeren Vojnik za njihovo kreativno ustvarjanje na dramskem področju

Društvo za aktivno preživljanje prostega časa Most mladih za prizadevanje pri vključevanju mladih v aktivnosti kraja.

 

Nagrajencem v imenu lokalne skupnosti in tudi v svojem imenu iskreno čestitam in izrekam prisrčno zahvalo za vse, kar delajo dobrega za rast in dobrobit naše lokalne skupnosti.

 

Z besedo hvala mnogokrat na krajši način izrazimo hvaležnost za dejanja, razumevanje, spoznanja in sodelovanje. Naj bo ta beseda hvala drobna beseda, ki ima širok pomen in mnogokrat izraža sporočilo hvaležnosti za skupno opravljeno delo, pobudo, uresničeno dejanje, pripravljen projekt in odgovoren odnos do izvrševanja zadanih nalog, namenjena vsem, ki so sodelovali na prireditvi, in vsem vam, ki s svojim delom, udejstvovanjem ali obiski prireditev sooblikujete podobo našega kraja.

 

Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Franci Kuzman, Samo Kunej, Marko Zdovc

Oglejte si tudi