Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Otvoritev mrliške vežice v Črešnjicah

Dolgoletna želja faranov Župnije Črešnjice se je končno letos le uresničila, saj je kraj dobil prepotrebno mrliško vežico, in sicer v spodnjih prostorih Marijinega doma.

Želja po izgradnji mrliške vežice v Črešnjicah sega precej let nazaj. Gradila naj bi se na lokaciji starega marofa pod župniščem, vendar do te graditve ni nikoli prišlo.

Povprečno število pokopov na leto se je v zadnjih letih gibalo pod deset. Prav zaradi tega je bila gradnja nove vežice pod vprašajem v smislu rentabilnosti finančnega vložka. Zato smo že pred leti na KS Frankolovo razmišljali o alternativni rešitvi tega problema.

Že v času dogovorov o širitvi pokopališča leta 2006 smo se odločili, da bomo oba projekta skušali realizirati v doglednem času. Edini primeren prostor za vežico se nam je ponujal v spodnjih prostorih Marijinega doma, ki je ustrezal lokaciji in velikosti. Pater Branko je prisluhnil našim željam, zato so se lahko pričele aktivnosti na izdelavi idejne zasnove ureditve prostora.

Vem, da se nekateri farani niso strinjali s takšno rešitvijo, večina njih pa je bila zadovoljna in vesela, da bo kraj dobil željen in potreben objekt, ki bo omogočal normalno izvajanje pogrebnih slovesnosti.

V letu 2011 smo uspeli v proračun Občine uvrstiti postavko – Ureditev Mrliške vežice Črešnjice. Sledil je razpis za izvajalca del, ki ga je z najnižjo ceno dobilo podjetje ODER, d. o. o.

Dela na obnovi objekta so se pričela novembra 2011 ter nadaljevala v letu 2012. Med izvajanjem del so se pojavila tudi nepredvidena in dodatna dela, ki so investicijo precej podražila. Zavedali smo se, da obnova starih objektov ni enostavna in da te vsak trenutek lahko kaj preseneti. Zaradi vlage je bilo potrebno odkopati objekt na severni strani za izvedbo drenaže. Izvedla se je napeljava novega dovodnega elektro kabla za objekt, izdelava kanalizacije in stopnišča na vzhodni strani.

V letošnjem letu smo uredili zunanjo ureditev pred vežico in med cerkvijo ter Marijinim domom. Uspelo nam je zgraditi tudi nove ograjne stene stopnišča, ki so bile v tako slabem stanju, da sanacija le-teh ni bila smiselna. Podoba pročelja se je olepšala z novim obrizgom kamnitih sten na obeh straneh stopnišča.

Velika pridobitev za kraj sta vsekakor moški in ženski WC, ki bo služil svojemu namenu tudi v času, ko ne bo pogrebnih obredov, torej ob različnih priložnostnih trenutkih in mašah. Dostop do njih bo možen z vzhodne strani objekta, kjer je locirana tudi priročna kuhinja za postrežbo.

Do uradne predaje objekta svojemu namenu, ki bo nedeljo 23. junija po sveti maši, moramo opremiti vse prostore s primerno opremo.

Prepričan sem, da ste za to pridobitev veseli vsi farani Župnije Črešnjice, saj se bodo občutno izboljšali pogoji pogrebnih obredov. Z otvoritvijo mrliške vežice bomo dostojno obeležili praznik naše krajevne skupnosti.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem občinski upravi na čelu z županom Benom Podergajsom ter svetnikom občine za razumevanje, Vesni Poteko za vodenje investicije, glavnemu izvajalcu del, podjetju ODER, d. o. o., za dobro sodelovanje ter korektno opravljeno delo in vsem tistim, ki ste na kakršen koli način pomagali pri izvedbi tega projekta.

                                                                                                                        

                                                                                                                          Predsednik KS Frankolovo

                                                                                                                               Dušan Horvat

 

Foto J. Vovk

Oglejte si tudi