Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

"Taščice" se predstavijo

Ljudske pevke Taščice so popestrile sobotno dopoldne
V soboto, 20. junija 2015, so se tudi ljudske pevke Taščice predstavile pod šotorom v športnem parku v Vojniku na prireditvi »Društva se predstavljajo« v sklopu praznika krajevne skupnosti Vojnik. Na pobudo KS in predsednice Lidije Eler Jazbinšek se je predstavilo kar nekaj društev. Ljudske pevke Taščice so zapele dve pesmi, s sabo pa so pripeljale mladega harmonikarja Davida Kramarška, devetošolca, ki letos zapušča osnovno šolo v Vojniku, sicer vnuka nove vodje ljudskih pevk – Majde Brežnik. Zaigral in zapel je dve pesmi. Taščice so imele svoj predstavitveni prostor okrašen z izdelki Majde Brežnik, in sicer z rožami iz krep papirja, »pikpoint« čestitkami, kvačkanimi rožami. Prav tako je spekla tudi okusno pecivo; seveda tudi za Strelsko društvo bratov Dobrotinšek in PGD Vojnik, slednje je popoldan priredilo republiško tekmovanje gasilcev veteranov.


Na mizi ljudskih pevk je bil na vpogled tudi album, poln slik z nastopov, nabralo se jih je več kot 150 v Sloveniji in Avstriji, celo na Dunaju so že nastopale. Pa kronološki zapis vseh nastopov po datumih in spisek zapetih pesmi na teh nastopih. V Avstriji so bile sprejete v žensko organizacijo za mir na svetu in bile razglašene za ambasadorke miru. Rade se odzovejo povabilu. Zadnje čase veliko nastopajo po domovih ostarelih: Špesov dom v Vojniku (večkrat), dom ob Savinji Celje, dom na Jožefovem hribu v Celju, dom na Polzeli, v bližnji prihodnosti načrtujejo nastop v Topolšici, dom Lipa Štore, pa Šmarje in Šentjur, tako da so kar aktivne. Lani so prejele tudi priznanje »Maroltova srebrna značka« za desetletno ohranjanje ljudske folklore.


Ljudske pevke Taščice se zahvaljujejo krajevni skupnosti in njeni ekipi za povabilo in možnost predstavitve, čeprav kar pogosto nastopajo na prireditvah v občini. Skupna želja nas vseh pa je, da nas pride drugo leto na tej prireditvi obiskat še več Vojničanov in okoličanov.

 

 

Franc Lebič

 

Foto: Dušan Ravnikar

Oglejte si tudi