Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Razstava slik Draga Medveda v gostilni Pri kozolcu v Vojniku

Že od nekdaj so javne prostore napolnjevale s svojo vsebino tudi slike oziroma likovna dela v različnih tehnikah. Gostilne, ki so bile njega dni tudi zbirališča za kulturne in politične shode, so gostile na svojih stenah različne oblike in načine likovnega poživljanja ambienta.
Gostilna Pri kozolcu, ki ima v Vojniku resne namene vzpostaviti žlahtne vsebine kulinaričnih in kulturnih druženj in doživetij, kar sama kliče po ustrezni likovni opremi. Danes so oblikovalci notranjih ambientov bolj naklonjeni minimalizmu in dekoraciji. Zato je odločitev novih gostilničarjev, da bi bilo v gostilni Pri kozolcu v Vojniku drugače, polnejše in živahnejše, hvale vredna.

Že do nekdaj so me privlačile gostilne, zlasti tiste v Italiji, Franciji, pa tudi v Nemčiji in Avstriji, ki so bile opremljene z originalnimi likovnimi deli različnih tehnik. Takšna dela naredijo prostor toplejši, ga povežejo v celostno podobo gostoljubja. Gostilna je namreč prostor kulture v najširšem smislu, saj se v njej odvijajo različne kulturne vsebine na različnih ravneh. Od samega načina izražanja gostoljubja gostiteljev, do bontona gostov. V gostilni nam ne strežejo le hrane in pijače, temveč smo deležni, to hoteli ali ne, tudi estetike prostora. Če je ta prilagojena ali celo usklajena s celostno podobo hiše, ki dolgoročno gradi na kakovosti svoje ponudbe, je to še toliko bolje. Tovrstna estetika vzbuja tudi pri gostu posebno razpoloženje.

Zato sem se odločil, da bom v gostilni Pri kozolcu razstavil svoje slike v akrilni tehniki, da bi z njimi poživil prostor in pokazal, kako je lahko sodobna likovna kompozicija sporočilna in primerna za gostilno. Zamisel je takoj sprejel Grega Lipovšek.

Ker uporabljam pretežno tople barve, zlasti rdečo, oranžno in oker, so se lepo vključile v prostor, ki mora izžarevati toplino in energijo. Motivi so pretežno iz cikla Archeo mystica, ki ga razvijam že nekaj let. V njem prevladujejo močne pastozne barvne ploskve in konture, simboli starih civilizacij , črke in pisave, tudi poezija kot eno od mojih izraznih sredstev. Razstava bo na ogled za nedoločen čas.

                                                                                                     Drago Medved

Oglejte si tudi