Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Nov roman Mile Kočevar

Ob predstavitvi njene druge knjige, ljubezensko-duhovnega romana, smo ugotovili, da je pravzaprav cela ulica v Novi Cerkvi posebej »obsijana«
Naša nenavadna sovaščanka, Mila Kočevar iz Nove Cerkve, je na prvi decembrski dan predstavila svojo novo knjigo Bel oblak. Nenavadna zato, ker je šele po upokojitvi in razvezi zakona spoznala, da se v njej skriva veliko več kot le ekonomsko znanje, s katerim je bila povezana vse svoje aktivno življenje. Pred štirimi leti je izdala svojo prvo knjigo Kaj pa zdaj, ki je »mešanica« opisa potovanj, ki sta jih z možem prepotovala skupaj, in občutkov, ki so ji ležali na duši ob kasnejši ločitvi.

Že v tej knjigi je Mila velik poudarek dala Tibetu, zato ni presenečenje, da je osrednja nit njene naslednje knjige znova Tibet. Do predstavitve pa si nihče ni predstavljal, da lahko duhovne razsežnosti Tibeta nekdo tako občuteno vplete v ljubezenski roman. Posebnost njenega romana je še v tem, da se marsikdo lahko najde v njem; vsi liki, čeprav izmišljeni, so namreč vzeti iz vsakdanjega življenja.

Spremno besedo k njeni drugi knjigi je napisal njen sosed, priznani publicist in novinar Drago Medved, ki ga je pri Mili presenetil predvsem njen izredno zanimiv in besedno poln stil pisanja. »Roman je napisan tekoče in slikovito. Bralcu ne dopušča, da bi med branjem miselno lenaril ali z mislimi taval kje drugje, kar se nam ob branju dolgoveznih besedil lahko kaj hitro zgodi. Roman bo v bralcu odprl številna vprašanja o smislu življenja, o nas samih, kako se vidimo, kako se čutimo, česa še morda nismo storili v življenju in ali tudi mi spimo od rojstva do smrti. Mila Kočevar nas je obdarila z zgodbo (tudi film bi bil prav napet) o Metinem prebujenju. Kako aktualno za našo lepo podalpsko deželico,« je med drugim zapisal v spremni besedi.

Knjiga, ki jo je predstavila ob nežnih zvokih violine, za kar je poskrbel Avgust Penič – Gusti, član legendarne celjske zasedbe Kladivo, konj in voda, ter odličnem vokalu Mojce Hladnik (nekdaj stanujoče prav v Milini in Dragovi ulici) ter njenega soproga Primoža, je zaenkrat na voljo kar pri Mili doma. Sčasoma pa bo prišla tudi na knjižne police.

Pa še to – ko boste knjigo prebrali, vas bo gotovo zanimalo, kaj se z liki zgodi, saj konec dopušča različne zaključke. Ne skrbite, Mila že piše nadaljevanje. 

 

Rozmari Petek

 

Oglejte si tudi