Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Za odpravo škode v gospodarstvu zaradi poplav najprej interventni ukrep prek Slovenskega podjetniškega sklada

Ljubljana, 14. novembra 2012 - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja načrt ukrepov za odpravo škode v gospodarstvu zaradi poplav v času med 4. in 7. novembrom 2012. Javni poziv podjetjem, ki so utrpela škodo v teh poplavah, bo objavljen v petek, 16. novembra.

V prvi fazi bo prek Slovenskega podjetniškega sklada izveden interventni ukrep. Javni poziv podjetjem, ki so utrpela škodo v poplavah novembra 2012 na osnovi sheme pomoči po pravilu »de minimis«, bo objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada (www.podjetniskisklad.si). Na javni poziv se bodo lahko odzvale gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki ter prijavili škodo na strojih in opremi ter zalogah. Slovenski podjetniški sklad bo na osnovi izpolnjenega obrazca št. 7 (na spletni strani http://www.mgrt.gov.si/ v rubriki Programi in projekti) in dokazil (fotografije, računovodske listine …) izdal sklepe in povrnil do 20 % škode oziroma največ 200.000 EUR, skladno s pravilom »de minimis«. Vloge morajo oškodovanci poslati na Slovenski podjetniški sklad do 26. 11. 2012. Podrobnejša navodila bodo na voljo na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada.

 

V drugi fazi pa je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na osnovi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in Uredbe o metodologiji ocenjevanja škode zadolženo za pripravo oceno škode v gospodarstvu na področju občin, ki jih je določila Uprava RS za zaščito in reševanje s sklepoma št. 844-17/2012-4 – DGZR in št. 844-17/2012-19-DGZR. Neposredna škoda v gospodarstvu zaradi poplav se začne z zbiranjem vlog oškodovancev (gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki, zavodi, zadruge), ki so utrpeli škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka, v občinah, med katerimi je tudi občina Vojnik.

Ukrepi bodo pripravljeni na podlagi ocene škode, ki jo morajo oškodovanci poslati na ministrstvo do 26. 11. 2012 na obrazcih št. 7 in 8, ki ju najdete na spletnih straneh  Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Natančna navodila za izpolnjevanje obrazcev, skladna z Uredbo o metodologiji ocenjevanja škode, so na voljo na www.mgrt.gov.si v rubriki Programi in projekti. Gospodarski subjekti naj obrazcu priložijo tudi dokazila, ki potrjujejo njihove trditve (fotografije, računovodske listine, cenilne zapisnike …) ter dokumentacijo pošljejo na naslov: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5, Ljubljana (z oznako »Poplave 2012«) ali na e-naslov: poplave2012@gov.si.

O ukrepih in višini finančnih sredstev bo na podlagi prejetih podatkov za oceno škode in pripravljenega Programa odprave posledic naravnih nesreč odločala Vlada RS. Skladno z ZOPNN je možno zagotoviti sredstva v višini 60 % nastale škode na strojih in opremi, zalogah ter izpadu prihodka oškodovancem, ki so oddali oceno škode in so vključeni v Program odprave posledic naravnih nesreč.

 

 

MINISTRSTVO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO 
Direktorat za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo 
Sektor za konkurenčnost in industrijsko politiko

mag. Alenka Marovt

Oglejte si tudi