Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

16. oktober, Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane smo obeležili z otvoritvijo učnega kotička za samooskrbo v Vojniku. Otvoritveni dogodek je potekal v četrtek, 15. oktobra 2015 s prikazom priprave visoke grede, tehnikami zasaditve in pravilne izbire rastlin na lokaciji Celjska 10 v Medgeneracijskem centru Vojnik (Kamrica).

Dan hrane je namenjen zavedanju, da socialna zaščita in kmetijstvo na podeželju omogočata prekinitev kroga revščine in razvoj novih dejavnosti ter storitev. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo pred 70 leti. Občina Vojnik aktivno sodeluje na področju razvoja novih dejavnosti v medgeneracijskem centru, kar neposredno vpliva na povečano informiranost občanov predvsem na področju zdravega načina življenja in kreativnosti. Občina omogoča uporabo zemljišča v učni namen za prikaz možnosti samooskrbe in povečanje zavedanja pomena uporabe lokalno pridelane hrane.

Kot je na otvoritvi poudaril župan Branko Petre, si občina prizadeva iskati rešitve v smeri trajnostnega razvoja in spodbujati zelene zamisli za razvoj kraja. V okviru dejavnosti socialnega podjetja CPU v enoti Medgeneracijski center Vojnik (Kamrica) zato začenjajo z dodatnim programom. Njegov primarni namen je, da obiskovalci in predvsem mladi na izkustveni način spoznajo samooskrbo na področju pridelave zdrave hrane  in možnosti lokalnega zelenega podjetništva. Dr. Ana Vovk Korže iz Univerze v Mariboru je ponazorila prikaz vzpostavitve samooskrbne grede s tehniko permakulture, ki je še premalo poznana, saj upošteva zakonitosti narave. Strokovna sodelavka Kamrice Taja Kveder je dejala, da bodo programi izkustvenega učenja z uporabo visokih gred namenjeni različnim starostnim skupinam in bodo nudili povezovanje praktičnega znanja in znanosti za iskanje novih izzivov za zmanjšanje globalne odvisnosti od virov, tudi hrane. Dogodek je bil kljub slabemu vremenu dobro obiskan. Ali so prišli časi, ko se bomo dejansko zavedali pomena hrane za svoj razvoj in obstoj?

Dr. Marinka Vovk
Foto:  Lea Sreš

Oglejte si tudi