Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Izgradnjo telovadnice OŠ Vojnik bo zaključilo podjetje SGP POMGRAD, d. d., Murska Sobota

Z gradnjo telovadnice OŠ Vojnik smo vas, spoštovani občani in občanske, redno obveščali. Vendar ne mine dan, ko do nas prihajajo vprašanja: zakaj so stene poševne, kdaj bo telovadnica, zakaj je popolna zapora ceste, zakaj novi izvajalec del in še bi lahko naštevala.
Pojasnilo glede arhitekturne zasnove telovadnice so nam pripravili izdelovalci projektne dokumentacije CM Inženiring. Navedli so:

»V načrtih za novogradnjo so bile upoštevane vse zahteve iz investitorjeve programske – projektne naloge, pri čemer je bilo potrebno k funkcionalnemu dodati tudi prostorsko-arhitektonski vidik. Objekt v tlorisni osnovi zaradi oblike razpoložljive parcele tvori nepravilen trapezoid, iz katerega se ravno dvignejo več kot 10 m visoke armiranobetonske stene z zelo malo okni. Streha objekta je bila sprojektirana v minimalnem naklonu zaradi želje investitorja po optimalni namestitvi solarnih elementov.

Glede na to, da ne investitorju in ne kraju ne bi bil v ponos kvadrasti armiranobetonski tujek, katerega videz lahko torej enostavno primerjate z zaporom, se je lupino objekta konceptualno prilagodilo njegovi vsebini in se jo oblikovalo v razgiban, na vzhodni in zahodni strani simetrično nagnjen izzidek. Na zahodni strani zaradi oblike parcele ni dovolj prostora za izvedbo povezave med tribunami, zato je bilo potrebno v nadstropju oblikovati izzidek. Za skladno oblikovanje objekta v celoti, je enako oblikovan tudi izzidek za plezalno steno – v izogib »zaporniškemu« videzu sta izzidka simetrično nagnjena navzven, kar da objektu prostorsko dinamiko in atraktivno svežino sodobnega oblikovanja, ki pelje kraj v korak s časom.

Izzidek za plezalno steno je nastal kot posledica oblike parcele, ki na tem mestu s svojo klinasto obliko sploh omogoča, da se povleče tlorisno linijo objekta nekoliko izven vzhodne stene. V kolikor parcela ne bi dopuščala te oblike, ne bi bilo možno v objektu plasirati plezalne stene oz. bi na ta račun odpadla ena izmed tribun. Plezalne stene so sodobna oprema praktično vsake nove večnamenske športne novogradnje in so s svojo obliko tudi najpomembnejši poudarek v celem prostoru – ne le v interierju, temveč tudi v eksterierju. Plezalna stena je edini element športne dvorane, ki jo lahko dejansko naredi razgibano, atraktivno ter prepoznavno tudi v širšem prostoru.

Oblika plezalne stene je predvidena tako, da bo omogočala vse težavnostne stopnje plezanja, vključno z začetniško/otroško plezalno potjo, ki se nagiba navzven, hkrati pa ta nagib omogoča, da se plezalna stena v kompletu umakne normiranemu prostoru igrišča. Več prostora v zgornjem delu stene (nagibu) omogoča izvedbo kompleksnejših plezalnih poti, kar bi moral projektant oz. dobavitelj plezalne stene izkoristiti pri oblikovanju možnih smeri s pozitivnim in negativnim previsom. Posebna prednost nagnjene stene pa je v tem, da je možno tudi na zunanji strani objekta izvesti plezalne smeri z oprijemki."

Glede popolne zapore ceste v smeri Prušnikove ulice, ki je v času gradnje neizogibna, naj pojasnim, da izvedba strešne konstrukcije sicer ne bi bila izvedljiva in hkrati izvajalec ne bi mogel brezhibno in varno izvesti montaže.

Terminskemu planu izgradnje telovadnice OŠ Vojnik uspešno sledi podjetje ODER, d. o. o., in verjamemo, da bo tudi novi izvajalec, podjetje SGP Pomgrad, d. d., z enakim elanom in strokovnostjo sledil našemu cilju – otvoritev telovadnice septembra 2013. Naj še enkrat pojasnimo, da smo glede izbranega izvajalca CM Celje, ki je v stečaju, lahko gradnjo začeli s podizvajalcem podjetjem ODER, d. o. o. Žal nam pogodbene obveznosti niso dopuščale, da delo nadaljuje podizvajalec. Zato smo skladno s pravnimi mnenji prišli do rešitve, da izvedemo postopek izbire novega izvajalca po prvotnem javnem naročilu. Na osnovi zbiranja ponudb za ugotavljanje sposobnosti ponudnika za dokončanje del telovadnice smo v nadaljevanju s postopkom pogajanj izbrali novega izvajalca, podjetje SGP Pomgrad, d. d., Murska Sobota.

 

Vesna Poteko, mag.,

višja svetovalka za

investicije in šolstvo

 

Nekaj misli zaposlenih na OŠ Vojnik:

Zadnjih nekaj mesecev pred mojimi očmi ''raste'' telovadnica. Vsak dan lahko skozi okno učilnice opazujem, kako delavci izredno pridno, pa naj bo sonce, dež, sneg, veter, mraz, delajo zato, da je telovadnica ''zrasla'' do strehe. Zelo se veselim dneva, ko bodo vsi stroji utihnili in se bo v zgradbi slišal razigrani glas naših učencev, ki se bodo lahko športno udejstvovali v normalnih okoliščinah. Hvaležna sem vsem, ki so kakorkoli prispevali, da bomo imeli čudovito telovadnico.

Milena Jurgec

Športna dvorana, ki nastaja pred našimi očmi, bo omogočila pestro športno vzgojo vsem učencem na šoli, kar do sedaj ni bilo mogoče. Vsi vemo, kako pomembna je športna vzgoja za vsestranski razvoj otrok. Ko pomislim, da bomo novo šolsko leto začeli v novi športni dvorani, že vidim zadovoljne obraze šolarjev, rekreativcev in profesionalcev. V pričakovanju novega delovnega okolja se veselim tudi sam.

Robert Suholežnik

Imeli smo telovadnico,  sedaj pa na njenem mestu raste trikrat večja. Vsak dan, ko se stiskamo v prirejeni telovadnici (14 m x 4 m), s kolegi opazujemo, kako uspešno napreduje gradnja, ne glede na vremenske razmere. Športni pedagogi, učitelji razrednega pouka in seveda učenci od 1. do 9. razreda jo z veseljem pričakujemo.

Urša Burja-Žnidaršič

Pogosto govorimo o zdravem načinu življenja, k temu pa uvrščamo razen hrane tudi veliko gibanja. In prav tu se zastavlja vprašanje nam, učiteljem, ki poučujemo na Osnovni šoli Vojnik: »Kdaj bomo lahko našim malčkom, ki tako nestrpno, z žarom v očeh čakajo, ponudili telovadnico, pravo telovadnico?« Naši malčki, učenci prve triade, potrebujejo več gibanja, kar smo jim nudili v avli razredne stopnje in enkrat tedensko v sedaj majhnem preurejenem prostoru, ki ga sicer imenujemo »telovadnica«. Vsi se veselimo, nove, večje in sodobnejše telovadnice, kajti gibanje je pomembno in gibanje je zdravje. Omogočimo našim otrokom sproščen in hiter korak v novi telovadnici.

Anka Krajnc

 

Gibanje je osnovna potreba otrok. Ob zadovoljitvi te osnovne potrebe so naši otroci dejavnejši in uspešnejši tudi na ostalih področjih vzgojno-izobraževalnega procesa. Za uspešno izvajanje športne vzgoje je pomemben prostor, v katerem se gibalne dejavnosti izvajajo, in oprema, ki jo lahko uporabimo.

Zelo pogrešamo telovadnico in se veselimo septembra, ko bomo spet lahko izvajali pouk športne vzgoje v novi, še večji in dobro opremljeni telovadnici.

Urška Agrež

Oglejte si tudi