Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Srečanje članic severnoprimorske regije

Članice Vipavske gasilske zveze iz PGD Podnanos in PGD Vrhpolje smo se na martinovo soboto, 7. 11. 2015, že drugo leto zapored udeležile srečanja članic severnoprimorske regije. Letos je srečanje potekalo v Gasilski zvezi Cerkno.
Najprej smo se sprehodile pod strokovnim vodstvom po soteski Pasice v Dolenjih Novakih do partizanske bolnice Franja, ki smo si jo tudi ogledali. Naša pot nas je vodila do gasilskega doma v Dolenjih Novakih, kjer so nam predstavili delovanje njihovega društva in nam razkazali njihova vozila ter opremo. Članice, Novačanke, so nas prijazno sprejele in postregle z domačimi dobrotami. Po prebivalkah vasi so poimenovali tudi njihovo gasilno vozilo s cisterno, Navačajnka.

V Cerknem nam je poveljnik SPR, Stanko Močnik, predstavil, kako so se  lansko leto spopadali z žledom. Organizirali so nam tudi ogled vasi z ogledom Cerkljanskega muzeja in društva Laufarija. Vsekakor pa nam niso pozabili pokazati tudi njihovih gasilskih vozil in opreme. Največ pozornosti smo posvetile njihovi novi pridobitvi - vozilu Iveco Magirus Multistar, ki je opremljen s cisterno z vodo za gašenje, dvigalom za reševanje z višin in globin ter za dvigovanje bremen. Z gasilskim vozilo se lahko hkrati pelje kar devet oseb. Velik nasmešek na obrazu se je marsikomu narisal, ko so ga dvignili približno 22 m v višino. Na koncu smo še opazovali cerkljanske gasilce. Trenirali so, kako se morajo pravilno soočati, ko so poklicani na pomoč.

Vsi skupaj smo si pričarali res nepozabno martinovo soboto. V imenu Vipavske gasilske zveze se bi radi zahvalili PGD Dolenji Novaki in PGD Cerkno za izkazano gostoljubje.

Besedilo: Cecilija Vitežnik

Foto: arhiv iz srečanja

Oglejte si tudi