Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Sekanje pirhov na Primskovem

Etnološko društvo Jurija Humarja je na Velikonočni ponedeljek pod primskovško lipo organiziralo že 2. tekmovanje v sekanju pirhov. Dogodek so s svojo prisotnostjo obogatili motoristi ter pevci moškega pevskega zbora Zagriški fantje, KUD Marije Kmetove iz Šentlovrenca. Po maši je domači župnik msrg. Jože Hauptman najprej blagoslovil motorje in motoriste. Za srečo pa so motoristom zapeli pevci. Med tem časom so organizatorji zbirali prijave za tekmovanje.

Pomerilo se je 52 tekmovalcev v štirih kategorijah. Vsak tekmovalec je imel v prvem krogu na voljo pet metov. Če je kovanec zadel pirh in ga ranil, je tekmovalec dobil eno točko, če je kovanec pristal v pirhu pa tri točke. Šest najboljših tekmovalcev iz vsake kategorije se je uvrstilo v drugi krog oz. finale. Prvi trije najboljši v vsaki kategoriji so prejeli medalje in nagrade. Uvrščeni od četrtega do šestega mesta pa so prejeli tolažilne nagrade. Nagrade so prispevali donatorji. Zmagovalci posamezne kategorije so bili: Karin Vidgaj, Andrej Selan, Marko Tomažin in Marjan Poglajen.

 

Društvo je z organizacijo tekmovanja v sekanju pirhov obudilo običaj sekanja pirhov in s tem obudilo spomine na stare čase, spomine na otroška leta, druženje in pesem. Velikonočni ponedeljek je bil čudovit zaključek velikonočnih praznikov na Primskovem, udeleženci so zakorakali z dobro voljo in optimizmom v novo pomlad. Tudi v prihodnje društvo vabi na Primskovo na velikonočni ponedeljek motoriste na blagoslov in tekmovanje.

 

Člani Etnološkega društva Jurija Humarja Primskovo se iskreno zahvaljujejo vsem, ki so prispevali nagrade ali kakorkoli pomagali, da je prireditev lepo uspela.

 

Na povabilo RTV Slovenije in Marije Merljak je društvo prikazalo običaj sekanja pirhov tudi v Škofji Loki, 2. aprila 2016, na veliki sejemski prireditvi Zeliščna pomlad. O sejemskem dogajanju je bila posneta oddaja, s tem je bilo dogajanje v Škofji Loki in tudi naš obujen običaj sekanja pirhov predstavljen širši javnosti. Poleg običaja je društvo predstavilo svoj kraj z bogato naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino (ogled oddaje na http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenija-danes-regionalni-program/174397628).

 

DonatorI prireditve:

-           Peskokop Kepa d.o.o., Ježce 2, 1275 Šmartno pri Litiji

-           Trgograd d.o.o., Breg pri Litiji 56, 1270 Litija

-           Moški pevski zbor Zagriški fantje, KUD Marija Kmetova iz Šentlovrenca, Šentlovrenc 17, 8212 Velika Loka

-           Kmetija Praznik, Zvonka Praznik, Primskovo 2, 1276 Primskovo

-           Elvez d.o.o., Ulica Antona Tomšiča 35, 1294 Višnja Gora

-           Ignac Grm, Poljčane 14, 1303 Zagradec

-           Ivan Vidgaj, Poljane pri Primskovem 8, 1276 Primskovo

-           Ecoplin Zadel, d.o.o., Prodaja In Transport Plina, Žabjek 15, 1294 Višnja Gora

-           Peter Francelj, Trg OF 4, 1295 Ivančna Gorica

-           Iskra, d.d., Stegne 21, 1000 Ljubljana


Oglejte si tudi