Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Prostovoljci v društvu upokojencev Šmartno ne mirujejo

V letošnjem letu so naši prostovoljci v projektu »Starejši za starejše« namenili posebno pozornost starejšim, ki so se srečali z Alzhajmerjevo demenco. V začetku septembra so v Zdravstvenem domu v Trbovljah poslušali predavanje na to temo.

 

Psihiatrinja dr. Rajnarjeva, ki se v svoji ambulanti v Trbovljah ukvarja predvsem s pacienti s to boleznijo,  je zelo poljubno predstavila potek bolezni. Nakazala  je tudi način ukrepanja predvsem svojcev, da ta bolezen čimbolj počasi napreduje.

 

Alzhajmerjeva demenca se pojavi zelo neopazno, ob napredovanju pa lahko postane zelo obremenjujoča za obolelo osebo, kakor tudi za svojce. V kolikor jo pravočasno prepoznamo, je na voljo dovolj učinkovitih zdravil, da jo lahko upočasnimo.

 

Za svojce je zelo pomembno, da se dobro organizirajo in poiščejo tudi tujo pomoč, saj največkrat ob napredovanju bolezni sami ne zmorejo skrbeti za obolelega.

 Za svojce je zelo pomembno, da poznajo splošna načela za ravnanje z osebami z demenco:

  1. pridobiti znanje o demenci
  2. sprijazniti se z demenco
  3. razumeti človeka z demenco
  4. prilagoditi lastno vedenje
  5.  prilagoditi zunanje življenjske pogoje
  6. poskrbeti zase.

 

Zadnje načelo je zelo pomembno, ker se večkrat zgodi, da svojci ne zmorejo dovolj poskrbeti za bolnika in ob iskanju krivde tudi sami zbolijo.

 

Za pomoč in pogovor se lahko obrnete na prostovoljce, ki obiskujejo starejše osebe. Pomagali vam bodo tudi z ustrezno literaturo.

Ančka Ulčar (Društvo upokojencev Šmartno)



Oglejte si tudi