Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

Iz zakladnice slovenske grafike - Karel Zelenko

Z grafično razstavo Iz zakladnice slovenske grafike, v jubilejnem 90. letu umetnika Karla Zelenka, na gradu Bogenšperk pričenjamo 2. Valvasorjeve grafične dneve.
 

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693) je 12. aprila 1678 na gradu Bogenšperk ustanovil prvi grafični zavod z bakroreznico in tiskarno za bakroreze na Slovenskem. Nadaljevanje poslanstva, ki mu je nestor slovenske grafike posvetil vse življenje ter zaradi te strasti in ljubezni izgubil tudi vse premoženje, je zaveza, da na gradu Bogenšperk slovenski in tuji umetniki ustvarjajo v grafičnih tehnikah ter grafike tudi razstavljajo. Grafika je aktualna in pomembna zaradi zgodovinske vloge pa tudi zaradi umetniške produkcije, ki umetniški grafiki namenja posebno mesto.   

 

Z drugimi Valvasorjevimi grafičnimi dnevi želi Javni zavod Bogenšperk, skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem, znova opozoriti na pomembne začetke grafične umetnosti pri nas. V  mesecu rojstva slovenske grafike bo galerija gradu Bogenšperk tokrat gostila grafično razstavo enega izmed najvidnejših predstavnikov Ljubljanske grafične šole gospoda Karla Zelenka. Sledila bo grafična razstava iz fonda grafične zbirke Bogenšperk, v mesecu juliju pa bo za pet dni znova oživela Valvasorjeva grafična delavnica. V njej bo mednarodna zasedba uveljavljenih grafičnih umetnikov, po Valvasorjevem zgledu, ustvarjalo v klasičnih grafičnih tehnikah. Nastale grafike bodo razstavljene na jesenski razstavi in prvi odtisi bodo na gradu ostali kot del Grafične zbirke Bogenšperk.

 

Valvasorjeve grafične dneve so omogočili Javni zavod Bogenšperk, Galerija Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Tehniški muzej Slovenije, Anka Doblekar in podjetje Trgograd d.o.o.

Oglejte si tudi