Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Sekanje pirhov na Primskovem


Etnološko društvo Jurija Humarja je na velikonočni ponedeljek pod primskovško lipo organiziralo že 3. tekmovanje v sekanju pirhov. Dogodek so tudi letos obogatili motoristi. Po maši je domači župnik, msrg Jože Hauptman, najprej blagoslovil motorje in motoriste. Med tem časom so organizatorji zbirali prijave za tekmovanje. Pomerilo se je 58 tekmovalcev v štirih kategorijah. Vsak tekmovalec je imel v prvem krogu na voljo pet metov. Če je kovanec zadel pirh in ga ranil, je tekmovalec dobil eno točko, če je kovanec pristal v pirhu pa tri točke. Letos so pravila dopolnili tako, da se je tekmovalec lahko odločil še za dodatno prijavo in poskušal izboljšati rezultat. Po šest najboljših iz vsake kategorije je šlo v drugi krog oz. finale. Za prvo, drugo in tretje mesto v vsaki kategoriji so tekmovalci dobili medalje in lepe nagrade. Na prvih stopničkah so bili: Martin Šubelj, Žan Vidgaj, Dejan Zakrajšek in Slavko Kužnik.

 

Obujeni običaj sekanja pirhov, tekmovanje, spomine na stare čase, spomine na otroška leta, druženje, so obogatili tudi pohodniki, ki so na Primskovo prišli po Humarjevi poti v organizaciji Zavoda Levstikova pot. S soncem obsijani vrh Primskove gore so vsi udeleženci zapuščali s prijetnimi vtisi, dobre volje in si tako polepšali velikonočne praznike.

 

Člani Etnološkega društva Jurija Humarja Primskovo se iskreno zahvaljujejo vsem donatorjem, ki so prispevali nagrade ali kakorkoli pomagali, da je prireditev lepo uspela.

Oglejte si tudi