Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

21. 11. 2014, smo v Vrtcu Slovenske Konjice sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk (v nadaljevanju TSZ). Naše najmlajše so v vseh enotah obiskali čebelarji ČZ Slovenske Konjice in Loče, v enoti Slomškova pa so nas obiskali častni gostje: župan Občine Slovenske Konjice, Miran Gorinšek; predsednik Čebelarske zveze Slovenske Konjice, Aleksander Žvikart; predsednik Društva čebelarjev Slovenske Konjice, Stane Kokelj; članica Čebelarske zveze Slovenije, Lidija Senič ter predstavnik mednarodne delegacije, ki je zastopal Avstrijsko Koroško. Z izvedbo zajtrka smo bili zelo zadovoljni, saj so tako otroci kot zaposleni in obiskovalci doživeli prijetno in poučno čebelarsko dopoldne.

 

Nekaj utrinkov izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka:

 

ENOTA SLOMŠKOVA:

Častni gostje so si po igralnicah enote Slomškova ogledali izvedbo TSZ. Strokovne delavke enote Slomškova so skupaj z otroki in lokalnimi dobavitelji pripravile kmečko tržnico domačih slovenskih dobrot (mleko in mlečni izdelki kmetije Levart iz Dobrneža, med ČZ Slovenske Konjice in Loče, orehova potica Društva kmečkih žena Zarja, kruh in skuta Ekološkega kmetovanja Vetrih, kruh in korenčkovi kolački vzgojiteljice Dorice Kos, kupljeno kislo zelje, kisla repa, zelje in korenček iz Trgovinice z moje dežele, mesni izdelki mesarstva Mastnak). Pri zajtrku je otroke obiskala čebela Sivka, ki je otrokom razdelila promocijski material in jih očarala s svojo marljivostjo. Otroci so obiskovalcem zapeli pesem o čebelicah (Zum zum zum, avtorica Irena Golob), s katero so pričarali posebno vzdušje za zaključek izvedbe TSZ.

 

 

ENOTA TATTENBACHOVA:

Tradicionalni slovenski zajtrk smo tokrat obeležili malo drugače. Čebelarjem se je pridružil še pastir s kravico Lisko in razveselil vse otroke v naši enoti. Otroci so okušali zdravo hrano in ob lepo pripravljenih pogrinjkih zaužili jutranji obrok, ki je vseboval ajdov kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Ob prijetnem druženju smo tako obeležili tradicionalni slovenski zajtrk v enoti na Tatenbachovi. (Zapisale: strokovne delavke enote Tatenbachova).


ENOTA ŽIČE:

Namen je bil otroke osvestiti o zdravem načinu prehranjevanja, o pomenu čebel in koristnosti medu v vsakdanji prehrani. Na ta dan smo se posladkali z medom namazanem na kruhu, med smo tudi okušali po žlički. Obiskala nas je tudi čebelarka Andreja Kvas. Razložila nam je, kako koristne so čebele in kako zdrav je med. Nas pa je še posebej zanimalo, kako se čebele pripravljajo na zimo in kaj pozimi počnejo. S sabo je prinesla tudi oblačilo čebelarja in predstavila namen oblačila. Po končani predstavitvi smo nadaljevali z različnimi čebelarskimi vsebinami (poslušanje pravljic, pesmic, ogled animacijskega filma na to temo). (Zapisala: Lidija Mikolič, vzgojiteljica enote Žiče).


ENOTA ZBELOVO:

Obiskala sta nas čebelarja Tone in Irena Kolar. Otrokom sta na zanimiv način predstavila delo in izdelke čebelarjev. Posebnost je bil med z okusom lešnika, otroci so si podrobno ogledali vosek, cvetni prah in satovje, ki so ga lahko tudi poskusili. Izvedba je bila poučna in zanimiva, saj so otroci ves čas sodelovali z vprašanji in poročali o izkušnjah iz svojega vsakdanjega življenja.


Pripravila:

Doroteja Purkeljc, OPZHR

 

 

 

Oglejte si tudi