Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
5°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Don Boskovi dnevi v župniji Sevnica

Predzadnji konec tedna januarja je bil v SMC Sevnica zelo razgiban. Osrednji lik je bil don Bosko, ki je veliko svojega časa namenil mladim in druženju z njimi. Užival je, kadar se je lahko z njimi igral in podil po igrišču. Animatorji smo pripravili pestro paleto dogodkov za mlade in ti so se nam z veseljem pridružili. Tako smo v treh dneh spoznali Argentino, kreativno skupino Fuskabo, športni navdušenci pa so se pomerili v namiznem hokeju in odbojki. Naše skupno druženje smo sklenili z mladinsko sveto mašo in pogostitvijo v župnijski kapeli.
Ste se kdaj vprašali, koliko je 12.000 kilometrov? Mi, ki smo se udeležili potopisnega predavanja, vemo, da je to razdalja med Slovenijo in Argentino. Na to dolgo pot se je odpravila skupina Slovencev iz Rafaelove družbe. Ker so se vrnili tako polni vtisov, so se odzvali na našo prošnjo in nam v petek zvečer, kot uvod v don Boskove dni, predstavili utrinke s svojega potovanja. Predstavitev je bila zgodovinska, geografska in kulturna.

Mladi, ki so se spoznali na Višarskih dnevih, so se najprej napotili v argentinsko glavno mesto Buenos Aires. Tam živi velika slovenska manjšina, ki se je tja naselila po drugi svetovni vojni. Zgodovinsko dogajanje med vojni in po njej je doživeto predstavila gospa Helena, ki to področje raziskuje v sklopu svojega doktorata. V Buenos Airesu je več slovenskih domov, kar si lahko predstavljamo kot neko društvo, ki skrbi za povezovanje Slovencev. Imajo tudi sobotno šolo za potomce, v kateri se učijo našega jezika in spoznavajo našo kulturo.

Obisk pa se ni končal le v prestolnici, ampak so se avanturisti podali tudi proti jugu in severu. Obiskali so veliko naravnih lepot, ki jih ponuja ta južnoameriška država, saj sega od andskih višin prek rodovitne notranjosti do subtropske džungle na severozahodu. Gostovali so tudi po slovenskih domovih, v katerih so bili deležni izrednega gostoljubja. 
Spoznali smo tudi Fuskabo, Skalino ulično kreativno skupino iz Fužin, ki izvaja cirkuške trike. V soboto dopoldne so nam popestrili don Boskove dni v Sevnici. Pokazali so nam razne trike, žonglirali so celo z meči. S seboj so prinesli kitajske krožnike, monocikel, keglje za žongliranje, hodulje in še marsikaj zanimivega. Z veseljem so nas naučili žonglirati in bilo je res zabavno. Ugotovili smo, da je za to potrebno veliko vaje, dobra koncentracija in predvsem je treba vztrajati.

 

Turnir v namiznem hokeju Sevnica Open v sklopu don Boskovih dni je postal že tradicionalen. Tekmovanje je prav zares mednarodno, saj tekmovalci prihajajo iz Slovenije, pa tudi iz sosednje Hrvaške.

Na letošnjem turnirju, ki ga organizirata Salezijanski center Sevnica in Kolesarski center Sevnica, je prvo mesto zasedel Hrvat Marko Ćurković, ki je v finalu premagal Bernarda Škrlepa. Tretje mesto je zasedel Rok Škrlep.

Med osnovnošolci je zmagal Miha Škrlep, druga je bila Laura Ćurković in tretja Mojca Škrlep.

 

Organizirali smo tudi športni turnir v odbojki, ki je potekal v Športni  dvorani  Sevnica.  Najprej smo  se  zbrali  skupaj,  namenili  nekaj  kratkih besed  Gospodu  in  don  Bosku  ter  se  hitro  podali  na  odbojkarski  igrišči. Med seboj so tekmovale štiri različne ekipe. Dogajanje je bilo zabavno, zanimivo in sproščeno, saj   je   bil   večji   poudarek   na   medsebojnem   zabavnem   druženju   kot   na tekmovalnosti. Ob  koncu  turnirja  so  najboljše  tri  ekipe  prejele  sladke  nagrade in te smo  si razdelili,  da  smo  se  posladkali  vsi  in  tako sklenili  lep popoldanski dogodek.

 

V nedeljo smo končali don Boskove dni v cerkvi sv. Nikolaja. Animatorji smo sestavili zborček, ki je še dodatno popestril mladinsko mašo. Tokrat je bil uvod v mašo nekoliko drugačen, bolj dramsko obarvan. Naša animatorja Jure in Aljaž sta za nekaj minut spremenila svoje ime in videz ter se preselila v preteklost; postala sta namreč don Bosko in sv. Dominik Savio. V zanimivi pripovedi smo spoznali srečanje prej omenjenih junakov v nebesih. Po sv. maši pa smo se družili v župnijski kapeli, ob toplem čaju in dobrotah.
  

Zadovoljni smo, da se je na naše povabilo odzvalo veliko mladih, pozivamo pa vas, da se nam prihodnjič pridružite tudi vi, saj nam dobre volje in veselja ne manjka. 
Animatorji SMC Sevnica



Oglejte si tudi