Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Zaključek energetske obnove OŠ A. T. Linharta Radovljica

Občina Radovljica je v obdobju 2012–2014 izvedla projekt energetske sanacije OŠ A. T. Linharta Radovljica, ki se že odraža v prihrankih v stroških ogrevanja šole. Nove preobleke osnovne šole so se danes s kulturnim programom, ki so ga pripravili za to priložnost, razveselili tudi učenci.
Naložba je obsegala zamenjavo oken, obnovo fasade in starejšega dela ravne strehe, pred začetkom novega šolskega leta pa bosta vgrajena še kogeneracijski sistem in toplotna črpalka zrak/voda ter vzpostavljen energetski monitoring porabe toplote za ogrevanje. V letu 2012 je bil izdelan razširjen energetski pregled in energetsko saniran prvi del ovoja stavbe. Za nadaljevanje obnove v letih 2013 in 2014 je občina na razpisu ministrstva za infrastrukturo pridobila tudi sredstva Kohezijskega sklada v višini približno 800 tisoč evrov. Vrednost celotnega projekta znaša približno 1,082 milijona evrov. Za izvedbo energetske sanacije stavbe osnovne šole A. T. Linharta Radovljica po projektu arhitekta Marka Smrekarja sta bili na javnem razpisu izbrani novomeški podjetji PAM in KOLPA – INVEST.

 

Občina Radovljica projekte energetske sanacije javnih stavb izvaja na podlagi Lokalnega energetskega koncepta (LEK), ki je bil sprejet v letu 2011. V LEK so kot prednostni določeni še ukrepi za izvedbo fotovoltaičnih elektrarn in kogeneracijskih sistemov ter pripravo zasnove izgradnje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v Radovljici. Gre za okoljske naložbe, ki se hkrati odražajo tudi v manjši porabi energije in njenih stroških. V času po sprejemu LEK sta bili na strehi osnovnih šol A. T. Linharta in Antona Janše Radovljica nameščeni sončni elektrarni, za kar je občina namenila 250 tisoč evrov. Skupaj letno proizvedeta 110 kilovatnih ur električne energije, kar zadošča za potrebe 25 gospodinjstev. Vrtec v Kamni Gorici je z ogrevanja na elektriko prešel na ogrevanje na lesno biomaso. Bazen v Kropi je pridobil toplotno črpalko za ogrevanje vode. Energetsko sanirana je bila stavba zdravstvenega doma v Radovljici, v teku je energetska obnova leške in begunjske osnovne šole, kjer je bila azbestna streha lani že zamenjana in toplotno izolirana. Za projekt izgradnje sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso na območju Radovljice je izdelan dokument identifikacije investicijskega projekta, v presoji občinskega sveta sta analiza možnih oblik njegove izvedbe in osnutek koncesijskega akta. Izhodišče za izbor načina izvedbe daljinskega ogrevanja je, da izgradnja toplovodnega omrežja in postavitev toplotnih postaj pri porabnikih ne bosta strošek lastnikov objektov, ki se bodo vključili v sistem.

 

Za izvajanje LEK je občina v zadnjih treh letih namenila približno 1,2 milijona evrov, v letošnjem letu pa zagotovila še 1 milijon evrov. Za projekte izboljšanja energetske učinkovitosti stavb pa je občina na dveh razpisih ministrstva za infrastrukturo iz kohezijskega sklada uspela pridobiti 2,1 milijona evrov. Na naslednji razpis bosta prijavljeni še energetska sanacija osnovne šole v Lipnici in vrtca v Radovljici.

Oglejte si tudi