Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Spletli smo prve košare v okviru delavnic

Na tokratni delavnici pletenja košar smo imeli priložnost to tradicionalno obrt natančno spoznati. Veseli smo, da smo na delavnici gostili kar dva mojstra. Svojo obrt sta nam predstavljala gospod Janez Krišelj in gospod Jože Štefe.
V uvodu sta  mojstra predstavila nekaj zgodovinskih zanimivosti in različne ročno izdelane lesene pletene izdelke ter njihov namen nekoč in danes. Ogledali smo si klasično cajno, camboh, leso, košaro za v nahrbtnik, pomanjšan koš… Včasih so bili leseni izdelki dnevno uporabljeni. Gospodinje so v njih nosile izdelke iz polja in vrta, gospodarji so v koših nosili drva…  Tedanji mojstri so imeli veliko dela, da so zadovoljili vse potrebe in naredili zadostno število izdelkov za vse, ki so jih potrebovali. Ob vsej moderni opremi in tehnologiji je prvotni namen uporabe pletenih lesenih izdelkov danes postal močno okrnjen. Vse bolj popularni postajajo manjši, spominski izdelki, mojstri pa poudarek pri izdelavi dajejo estetskemu vidiku.

Mojstra sta spregovorila tudi o različnih materialih, izbiri in obdelavi vej (mojstra uporabljata leskove veje), izdelavi viter, ročajev, podlag… Predstavila sta nam značilno oblačilo in opremo pletarja ter demonstrirala različne postopke s pomočjo katerih izdelamo lesene cajne.

V izdelovanju »preprostih« (za nas, začetnike izredno zahtevnih) opletov smo se preizkusili tudi sami. Skupino vajenk je skozi celoten postopek vodil mojster Janez Krišelj.  Želel je, da se svoj preprosti oplet izdelamo čisto od začetka. Sami smo najprej pripravili šablono, jo obrisali in označili ne-prano število lukenj za rebra. Ob pomoči mojstra smo izvrtali luknje za količe in jih zalepili v podlago.

Mojster Jože Štefe je svoji skupini nekoliko olajšal delo in za svoje vajence vnaprej pripravil polizdelek košare z rebri med katere so začeli vpletati. Natančno jim predstavil pripravo viter za vpletanje in jih vodil skozi postopek vpletanja košar. Vajenci so ob vodenju izdelovali svoje vitre in pletli košare.

 

Dolgotrajno in natančno delo bomo nadaljevali na prihodnji delavnici.

Vas je opis pritegnil? Bi se nam radi pridružili? Prijavite se na na mail info@preddvor-tourism.si ali helena.krampl@preddvor.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 05 914 88 46. Vabljeni, da skupaj z nami spoznate tradicionalno pletenje košar.

 

 

Oglejte si tudi