Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Trajnostno upravljanje LD Oplotnica

Lovci se trudimo, da bi varstvo narave prodrlo v zavest in ravnanje slehernega izmed nas, predvsem pa da bi ta čut pridobili mladi.
Trditev, da narave nismo dobili od dedov, ampak so nam jo zaupali vnuki, ni niti nova niti naša. Lovci se trudimo, da bi varstvo narave prodrlo v zavest in ravnanje slehernega izmed nas, predvsem pa, da bi ta čut pridobili mladi.

Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so število in vrste divjadi v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Če se to ravnovesje poruši, nastanejo velike gospodarske škode na poljščinah in gozdovih. Tako je divjad vse pogosteje žrtev civilizacijskega napredka, prometa, bolezni itn.

 

Lovska družina Oplotnica je društvo z bogato več kot pol stoletno tradicijo, staroste oplotniških lovcev so jo ustanovile leta 1946. Trenutno je v lovsko družino včlanjenih 60. članov, kateri upravljajo z 3963 ha lovišča. Glavna vrsta zastopane divjadi v lovišču je srnjad, divji prašič, jelenjad in mala divjad. Vsako leto se z dodajanjem divjadi izvaja repopulacija fazana. Lovska družina ima za izvajanje tehnično administrativnih zadev in družabnih dogodkov v lasti lovski dom,  kateri se nahaja v predelu Gmajna na obrobju strnjenega naselja Oplotnica. 

Danes lov ni samo šport, privilegij plemičev in »ubijanje« divjadi, kot nam nemalokrat očitajo mediji, ampak je stroka, katera sodeluje z ostalimi strokami, ki gospodarijo s prostorom.

Slovensko lovstvo uživa ugled in spoštovanje v Evropi. Upravljanje z divjadjo združuje ekološke, socialne in gospodarske funkcije divjadi z njenim življenjskim prostorom. Zato slovenski lovci prvenstveno skrbimo za ohranjanje in varstvo divjadi kot naravnega bogastva. Naš moto je trajnostno gospodarjenje z divjadjo v smislu ohranjevanja in povečanja biotske in krajinske pestrosti ter stabilnosti vseh življenjskih združb.

Oglejte si tudi