Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Kako bomo poskrbeli za dolgotrajno oskrbo starejših in invalidov

Občina Miren-Kostanjevica je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdrave (NIJZ) Območno enoto Nova Gorica organizirala 2. regijsko srečanje z naslovom Izzivi staranja v goriški regiji. Namen dogodka je bil poiskati rešitve za dolgotrajno oskrbo na lokalni ravni za starejše in invalide, tudi znotraj projekta Občina po meri invalida, ki se v občini izvaja že od leta 2015.
Za izhodišče srečanja smo izbrali izzive, ki jih navaja projekt AHA.si na področju dolgotrajne oskrbe. Iskali smo odgovore na to, kako povezati izvajalce in njihove storitve ter prejemke v enovit sistem, ki bo zagotavljal večjo preglednost in kakovost. Kako zagotoviti enake možnosti dostopa do pomoči vsem, ki jo potrebujejo, saj uporabniki trenutno nimajo enakopravnega položaja, medtem ko so nekateri iz sistema celo izključeni. Tu se poraja tudi vprašanje, kako zagotoviti enakopravne pogoje uveljavljanja pravic. Nadalje je izziv tudi, kako  uskladiti oz. poenotiti socialne in zdravstvene storitve oziroma izvajalce obeh teh dejavnosti ter kako v sistem v večji meri vključiti neformalno oskrbo in kako neformalnim oskrbovalcem zagotoviti večjo podporo. Glede na izsledke številnih študij pa se bodo v prihodnosti povečali izdatki za dolgotrajno oskrbo, zato je prav, da že zdaj poiščemo rešitve, kako zagotoviti ustrezen in učinkovit ter finančno vzdržen sistem financiranja dolgotrajne oskrbe. Navsezadnje pa se je treba tudi vprašati, kako lahko izboljšamo dostopnost dolgotrajne oskrbe v lokalni skupnosti.

 

V luči izbrane tematike smo sodelovali predavatelji z Občine Miren-Kostanjevica, Zdravstvenega doma Nova Gorica, Centra za socialno delo Nova Gorica, Doma upokojencev Nova Gorica, Pokrajinske zveze društev upokojencev Severne Primorske in Medobčinskega društva invalidov Goriške. Moderator dogodka je bil dr. Marko Vudrag, predstojnik NIJZ Območna enota Nova Gorica, svoje izkušnje pa sta podali tudi Klara Golja z občine Kanal, kjer so uspešno sodelovali pri projektih NET-Age in AHA.si ter Tea Leban, direktorica VDC Nova Gorica.

 

Srečanje se je zaključilo s krajšo delavnico, na kateri so prisotni prišli do več sklepov. NIJZ Območna enota Nova Gorica bo skupaj z občino periodično sklicevala delovna srečanja interdisciplinarne skupine NIJZ, CSD, patronažne službe ZD Nova Gorica, Karitas Rdečega križa, ekipe Pomoči na domu Doma upokojencev Nova Gorica, izvajalce programov Starejši za starejše, Invalid invalidu in skupin za samopomoč na temo skupnostnega pristopa socialno-zdravstvenih problematik kronično bolnih občanov. Strinjali so se tudi, da bi bilo dobro izdati publikacijo v obliki zgibanke, v kateri bi bili podatki in kontakti vseh zdravstveno-socialnih storitev na območju občine. Po mnenju udeležencev bi bilo smiselno oblikovati skupine za samopomoč starejših na območju občine v okviru Centra za starejše, dolgoročno pa bi morali vzpostaviti mrežo dnevnih centrov za starejše izven lokalnih središč, da bi svojci imeli možnost za nekaj ur pustiti svoje starostnike v oskrbi. Po zgledu Občine Kanal bi bilo priporočljivo tudi urediti brezplačne prevoze za starejše s šolskim avtobusom.

 

Marko Vudrag in Marko Štanta, NIJZ OE Nova Gorica

 

Oglejte si tudi