Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Otvoritev razstave "Pasijonski portret" akademske kiparke Dragice Čadež

Že kar nekaj časa je minilo od kar smo na Mirenskem Gradu lahko pozdravili v svoji sredi katerega od znanih slovenskih umetnikov. V nedeljo, 8.5.2016, pa nas je obiskala akademska kiparka Dragica Čadež, ena najvidnejših umetnic našega prostora, ki je z obsežnim ustvarjalnim opusom in izčrpnim raziskovanjem likovnih možnosti lesa pomembno zaznamovala slovensko zgodovino likovne umetnosti. Ustvarja predvsem v lesu, v zadnjem času pa tudi v bronu in keramiki. Že od leta 1965 dalje  sodeluje na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini in je dobitnica več priznanj in nagrad.

Na tokratni razstavi se nam avtorica predstavlja s prizori Kristusovega trpljenja. Osrednji motiv umetničinega razmišljanja je prepletenost zakrčene figure v smrtnem boju in mase križa. Križ pritiska k tlom, tlači in odvzema prostor, a hkrati simbolično vzdržuje celotno gmoto. Z neprestanim poudarjanjem temnega ozadja umetnica spremlja in spreminja naraščajočo tragiko figure v zadnjem boju. Gledalec ob pogledu na podobe ne more mimo doživljanja neznosnega telesnega napora, silovitega napenjanja, izgubljanja moči, razraščanja obupa in bolečine pričakovanja mučeniške smrti. Obrazi upodobljenih oseb so grobo zarezani brez izdelanih detajlov, toda njihovo doživljanje bolečine je izraženo v ohromelih gibih. Avtorica se zaveda, da nas Kristusovo telo zadeva, ker je v prestajanju vseh naporov in muk pokazalo bedo in vzvišenost umiranja, da bi lahko ponovno zaživelo.

Kristusov pasijon v likovni govorici Dragice Čadež lahko razumemo kot pot k odkrivanju krhkosti, tistih najglobljih psihičnih človeških stanj, minljivosti življenja, vztrajnosti vere, nesmisla smrti, brezna nemoči, lahko bi rekli vseh vprašanj, ki se nas v sodobnosti življenjskega utripa dotikajo tudi danes.

Umetnica je ob predstavitvi razstavljenih del vsebino njihovega sporočila povezala z življenjem družin v današnjem svetu. Tudi naše družine se v vsakdanjem življenju srečujejo z različnimi križi in težavami, od izgube službe do bolezni, smrti..., ko je po vsakem padcu potrebno vedno znova iskati pot v novo življenje.

Besede o avtorici razstave in njenem delu so spremljali  pevski nastopi sopranistke Milene Košuta ob klavirski spremljavi Eve Dolinšek.

Razstavo  “Pasijonski portret” akademske kiparke Dragice Čadež si lahko ogledate v veliki dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu od 8. maja do 4. septembra 2016.

Oglejte si tudi