Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Lutkovna umetnost med tradicijo in sedanjostjo

Leto, ki ga je Mestna občina Nova Gorica posvetila pionirju slovenskega lutkarstva Milanu Klemenčiču, kot pomembni osebnosti iz goriškega prostora, smo obeležili tudi v KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje.

Najprej z lutkovno predstavo Peter Klepec, 18. novembra pa smo si ogledali še ozadje sveta lutk s predavanjem Lutkovna umetnost med tradicijo in sedanjostjo.

V goste smo povabili Mojco Valič, aktivno kulturno delavko na področju Goriške, ki se ukvarja s preučevanjem in izdelovanjem lutk ter z drugimi vejami kulture, od gledališča in filma vse do likovne umetnosti. Je tudi nosilka raznih delavnic in predavanj namenjenih kulturnemu izobraževanju tako mladih kot odraslih.

Na predavanju smo se seznanili z raznimi tipi lutk iz vsega sveta. Videli smo senčne lutke ki jih uporabljajo na Kitajskem in v Turčiji, kako se jih izdeluje ter z njimi uprizori predstave. Postopoma smo se pomikali k vedno bolj zapletenim lutkam, ki se jim lahko poleg trupa premika še roke s pomočjo palic, ki se upravljajo od spodaj. Iz posnetkov raznih predstav smo se lahko prepričali, da tudi nekateri tipi enostavnih lutk v rokah mojstra popolnoma posnemajo naravne gibe človeka.

Nam zelo znane marionete, ki se upravljajo preko vrvic od zgoraj, so med najbolj zapletenimi lutkami, saj imajo možnost pregibanja vseh sklepov in le zelo izkušena roka lahko upravlja z množico vrvic tako, da lutka na odru zaživi.

Veliko je bilo tudi posebnih, lokalnih primerov med katerimi je bil tip lutke značilen le za slovenske kraje.

Podrobnosti in zanimivosti, ki smo jih iz tega področja izvedeli je bilo vsekakor preveč, da bi se jih dalo strniti v nekaj stavkov. Gotovo pa je mnogim izmed nas vzbudilo željo, da bi si v prihodnosti z zanimanjem ogledali kakšno lutkovno predstavo.

Besedilo Andrej Brešan, fotografije Katarina Brešan

Oglejte si tudi