Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Čajanka kot je v Krašnji še ni bilo!

V soboto 25. januarja 2014 je bilo v popoldanskih urah v Podružnični osnovni šoli v Krašnji nadvse živahno. V velikem številu so se namreč zbrali otroci in tudi starejši občani, ki so se udeležili Tashkine čajanke, ki sta jo organizirala kulturno društvo Fran Maselj Podlimbarski in Alenka Žumbar Klopčič, avtorica knjige Hišek in Sonček, ki je bila na čajanki tudi uprizorjena.
Približno 100 zbranih staršev in otrok je v avli Podružnične osnovne šole Krašnja najprej nagovorila predsednica KUD Fran Maselj Podlimbarski Vera Beguš, ki je s svojimi uvodnimi besedami pospremila igrico Hišek in Sonček.  Gledališka predstava je uprizorjena po eko-energetski slikanici, premiero pa je doživela že 17. decembra v prostorih Centra za socialno delo Šiška.  Zgodbica izpostavlja pomen sončne energije na otrokom razumljiv način, saj govori o Hišku, ki se seznani z zimo kot letnim časom, kjer ni tako veliko sončnih dni. Skozi različne letne čase in predvsem poleti se zave, da je iz sončne energije mogoče proizvesti električno energijo ter z njo preudarno ravnati. Skozi celotno predstavo je prikazano, da je energija nekaj živega, ki prihaja iz našega okolja, otroke pa že od malih nog vzgaja k ekološko odgovornemu ravnanju. Na igrico so se po besedah Vere Beguš pripravljali od jeseni, sama je tudi napisala scenarij, avtorica knjige ga je pregledala in nato so se začeli vsi skupaj tudi pripravljati. V predstavi so svoje igralske sposobnosti odlično pokazali Hana Rožič, Katja Tič, Lana Horvat, Lara Vlaj, Iza Tič,  Eva Pervinšek, Tara Dvornik in
Gabrijel Gales, hiško pa jim je pomagal narediti Tone Pestotnik.

Po predstavi so mlajši odšli v šolsko zaklonišče, kjer so svoje vtise o predstavi narisali na papir, avtorica slikanice Alenka Žumbar Klopčič in pobudnica Tashke pa jo je starejšim tudi na kratko predstavila. Tashka je namreč torbica z zgodbo in dobrim namenom, saj hkrati izpostavlja prodornost slovenskih ustvarjalk in slovensko zgodovino ter spodbuja k nadaljnjemu širjenju kulturno-družbenih obzorij. Tashkina čajanka v Krašnji je tako že tretja čajanka, katere namen je širjenje zgodbe o Tashki, spodbujanje mladih k razmišljanju o prihodnosti in k skupnemu angažmaju za boljši jutri. Tashka namreč ni navadna torbica. Združuje moderni pridih in umetnost s tradicijo, nosi pa tudi sporočilno vrednost spodbujanja bralne kulture, obenem pa daje mladim upanje za boljšo prihodnost. Vsaka izmed štirih vrst torbic je unikatna, krasijo pa jih elementi ilustracij slikarke in in ilustratorke Marte Bartolj, z naravo navdahnjeni umetniški simboli Andreje Krašna in unikatni pečati iz fimo mase Eve Pestotnik iz Krašnje, medtem ko je element tradicije, uradno priznani rokodelski izdelek, všita pletena slamnata kita, delo Vere Antonin iz KUD Fran Maselj Podlimbarski. Notranjost vsake torbice je tudi opremljena z besedilom v angleščini, knjige pisateljice Alenke Žumbar Klopčič, ki je poudarila, da se Tashkina zgodba ne zaključuje na tej točki. Projekt je odprte narave, saj k sodelovanju vabi mlade ustvarjalce z vizijo in zgodbo, ki se lahko prijavijo na natečaj "Energetika jutri". 

Tashko pa zazaznamuje tudi prav posebno razvojno poslanstvo - 10 EUR od vsake prodane torbice je namenjenih v posebni sklad podjetja Eko knjiga, s sredstvi iz tega sklada pa bo  Eko knjiga pod okriljem programa Modri svet za mlade, ki ga je ustanovila skupaj z  medijsko-založniško hišo Energetika.NET, nagrajevala dela in izkušenj željne mlade, ki jih bo Energetika.NET opremila tudi s praktičnimi znanji, poslovnimi izkušnjami in seveda priporočili za nadaljnjo kariero.

Alenkini vtisi so bili po predstavi in predstavitvi pozitivni: "fascinanstno se mi zdi, da so otroci pod mentorstvom Vere Beguš, sploh uspeli uprizoriti takšno zgodbico, ki ima čisto izobraževalni namen in ni pravljica. Všeč mi je bila njihova interpretacija na odru, prav tako pa je zelo lepo, da je Tashka in njen celoten koncept tako pozitivno sprejet med ljudmi. Podporo dobiva tudi od takšnih ljudi, ki mogoče ne bi šli v nakup torbice, ampak jim je všeč celoten koncept. To tudi kaže, da smo si enotni pri tem, da mladi v Sloveniji potrebujejo priložnosti." Celotno druženje se je, kot se za pravo čajanko spodobi, zaključilo s čajem in slastnimi pitami iz restavracije Marche v Lukovici.

Oglejte si tudi