Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Ambulanta splošnega zdravnika naj bi začela delovati do jeseni

Nova občinska uprava pospešeno nadaljuje z aktivnostmi za vzpostavitev zdravstvenega centra v Občini Log – Dragomer. S poročilom so se na zadnji seji seznanili občinski svetniki, ki so na to temo sprejeli sedem sklepov. Med drugim naj bi občina v dializnem centru najela prostor za ambulanto splošnega zdravnika, izdelali naj bi ekonomsko študijo izvedljivosti zdravstvenega centra ter prilagojeno idejno zasnovo. Center naj bi stal v bližini osnovne šole.

Občina Log – Dragomer želi svojim občanom v lokalnem prostoru zagotoviti zdravstveno oskrbo in lekarno. Zato že vrsto let tečejo aktivnosti, s katerim naj bi na koncu prišli do teh storitev. Novo občinsko vodstvo reševanje te problematike nadaljuje in kot smo izvedeli, izvajajo aktivnosti s pravnega, ekonomskega in gradbenega področja. V igri tako še naprej ostaja vzpostavitev podružnice Lekarne Ljubljana, s katero je občina pred tremi leti podpisala pismo o nameri o odprtju poslovne enote. Vzpostavitev podružnice v občini Log – Dragomer je uvrščena v letošnji plan investicij Lekarne Ljubljana, ki je na podlagi javno zasebnega partnerstva pripravljena objekt tudi zgraditi, vendar le na podlagi verifikacije Ministrstva za zdravje ter soglasja lekarniške zbornice. Veliko vlogo pri uresničevanju tega projekta bo imel tudi predlog novega zakona o lekarniški dejavnosti, ki pogoje za odpiranje podružnic zelo zaostruje. Občinska uprava naj bi v nadaljevanju z Lekarno Ljubljana sklenila pismo o nameri oziroma naj bi uporabila primeren temelj, ki bo vključeval investitorski del.

V mandatu prejšnjega župana je že bil pripravljen dokument identifikacije investicijskega projekta, ki pa glede na trenutne informacije in zainteresiranost udeležencev v projektu ni več aktualen. Kvadratura objekta naj bi se zmanjšala približno za tretjino, v pritličju naj bi delovale lekarna in ambulante, kakšne bi bile vsebine v nadstropju pa še ni znano; možna bi bila izvedba dnevnega varstva ali ambulant. Odgovor na vprašanje, kakšne bodo vsebine v zdravstvenem centru, naj bi dala ekonomska študija. Ta naj bi pokazala, ali so vsebine iz že izdelanega dokumenta ekonomsko upravičene in ali prinašajo dolgoročne prednosti občini. Izdelana bo nova oziroma prilagojena idejna zasnova, ki bo za temelj vzela ugotovitve ekonomske študije.

 

Ambulanta družinskega zdravnika naj bi delovala v Nefrodialu

Občina Log – Dragomer naj bi v dializnem centru najela ambulanto, v kateri bi deloval splošni zdravnik. O vzpostavitvi ambulante splošne medicine so že potekali razgovori z direktorjem Zdravstvenega doma Vrhnika Romanom Strgarjem in predstavnikom Ministrstva za zdravje Tomažem Glažarjem. Župani občin Vrhnika, Brezovica, Borovnica in Log – Dragomer naj bi Ministrstvu za zdravje posredovali skupno pismo s pozivom za dodelitev dveh programov splošne medicine in enega zobozdravnika. En program družinskega zdravnika naj bi bil dodeljen občini in kot smo izvedeli, si ta želi, da bi splošni zdravnik tu delal polni delovni čas. Čas delovanja ambulante v občini bo odvisen od števila pacientov, ki se bodo zanj opredelili. Večje bo to število, več časa bo zdravnik na voljo v občini Log – Dragomer.

Svet je na seji soglašal z najemom ambulante, sklenil pa je tudi, da se čimprej pristopi k izvajanju aktivnosti vezanih na opredeljevanje pacientov k izbranemu zdravniku za nadaljnje delo v občini ter nato k vzpostavitvi ambulante splošne medicine v občini.

Sicer pa potekajo tudi aktivnosti za ureditev predpogojev za gradnjo objekta in zagon dejavnosti. Tako naj bi načrtovali dovozno pot ter priključek na regionalno cesto. Na zemljišču, na katerem naj bi stal zdravstveni center, naj bi izvedli geomehanske raziskave tal s pomočjo katerih bi izvedeli, ali bo potrebno za utrditev zemljišča izvesti predobremenilni nasip.

 

V. L.
Foto: V. L.

Oglejte si tudi