Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Svetniki glasovali še zadnjič v letu 2013

Občinski svet Občine Log - Dragomer je poleg potrjevanja proračuna za leto 2014 ter glasovanja o novih cenah oskrbe s pitno vodo, kanalščine in praznjenja greznic obravnaval še enajst točk.

O aktivnostih za izgradnjo zdravstvenega centra

Občinski svet se je na tokratni seji seznanil z aktivnostmi za izgradnjo zdravstvenega centra v občini. Občinska uprava je svetnikom predstavila rezultate zdravstvene ankete, ki so jo poslali med občane. Z odzivom so na občini zadovoljni; v Dragomerju se je odzvalo 45 odstotkov anketiranih, na Logu skoraj 38 odstotkov, na Lukovici pa dobrih 11 odstotkov. Izsledki ankete kažejo, da obstaja potreba po zdravniku splošne oziroma družinske medicine, posebno pomembna informacija za občino pa je, da bi se kar 65 občanov odločilo za dnevno varstvo starejših. 

Sicer pa so svetniki še izvedeli, kakšne aktivnosti za izgradnjo zdravstvenega centra je občina izvedla od zadnjega glasovanja o tej temi na seji občinskega sveta, ki je bila konec marca 2013. Občina je med drugim dobila zeleno luč za enoletni najem ambulante v dializnem centru, a so se načrti podrli, ker Zdravstveni dom Vrhnika trenutno nima dovolj zdravstvenega kadra. So pa iz zdravstvenega doma še sporočili, da bi občasna družinska ambulanta lahko začela delovati po juniju 2014, ko upajo, da se bo že uvedel projekt elektronskega kartona. Poleti so se povezali s Palmelo, ki je izrazila interes za koordinacijo in investiranje v gradnjo večnamenskega objekta, v katerem bi bili lekarna, dve ambulanti, prostor za dnevno oskrbo starejših, dva lokala in po vsej verjetnosti tudi tri ali štiri manjša stanovanja v mansardi. Občina naj bi v projekt vložila zemljišče, v zameno pa naj bi v last dobila dve ambulanti. Kot smo še izvedeli, je za gradnjo lekarne zainteresirana tudi Lekarna Ljubljana, ki je pristopila k podpisu pisma o nameri. Na seji so se svetniki tokrat le seznanili z aktivnostmi ter dvignili roke za nadaljevanje aktivnosti za uspešno izvedbo projekta.

 

Na razpisu za šport bodo razdelili 45 tisočakov

Občinski svet je bil enoten pri sprejemu letnega programa športa za leto 2014, ki je podlaga za pripravo in objavo javnega razpisa za izvajanje športnih vsebin na območju občine. Sofinancirali bodo programe športa, uporabo športnih objektov ter strokovne in razvojne naloge na področju športa v Občini Log - Dragomer.

 

Spremenili višino komunalnega prispevka za gradnjo kmetij

Razlog za spremembo odloka je previsoka odmera komunalnega prispevka za gradnjo stavb za rejo živali in stavb za rastlinsko pridelavo. Kot so pojasnili v gradivu za svetnike, je bil faktor previsok, izenačen je bil s faktorjem za gradnjo enostanovanjskih stavb. Taka odmera je v nasprotju z interesom občine, da spodbuja gradnjo novih kmetijskih objektov in preselitev kmetij. Sicer pa so bile v starem odloku še druge nedoslednosti, in sicer nejasnosti glede tega, ali se komunalni prispevek obračuna tudi od kmetijskih objektov, ki služijo spravilu pridelkov, gnojišč ipd., poleg tega pa je predvideval prenizko odmero komunalnega prispevka v primeru, ko investitor spreminja namembnost objekta iz kmetijskega v stanovanjskega. Odlok so popravili v treh členih; med drugim so faktor dejavnosti za stavbe za rastlinsko predelavo in stavbe za rejo živali znižali z 0,7 na 0,2. Določili so površine gradbenih parcel, ki se upoštevajo pri izračunu komunalnega prispevka, in vire za pridobitev podatkov ter tudi način ugotavljanja neto tlorisne površine, ki se upošteva pri izračunu komunalnega prispevka; ta pri ugotavljanju neto tlorisne površine ne upošteva površine pomožnih kmetijskih objektov, kot so gnojišča, objekti za spravilo pridelkov, stavbe za shranjevanje kmetijskih strojev …

Na seji je svet soglašal tudi s sklepom o indeksiranju obračunskih stroškov za odmero komunalnega prispevka za leto 2014 z indeksom 100,8512101. Svetniki so bili soglasni pri potrditvi cen najema šolskih prostorov; te so enake kot v prejšnjem letu. Na seji so se poleg tega seznanili z negativno ocenjenim revizijskim poročilom računskega sodišča. Sicer pa je svet na seji potrdil še sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra v lasti občine in brezplačen prenos zemljišč na občino ter se na koncu seznanil tudi s pregledom izvajanja sklepov občinskega sveta in izvajanja drugih nalog.

 

V. E. 

Oglejte si tudi