Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Razrešili starega in imenovali novega direktorja zdravstvenega doma

Log - Dragomer, 11. februar 2015 – Občinski svet Občine Log - Dragomer je na drugi izredni seji na mize dobil precej obsežno gradivo, povezano predvsem z imenovanji. Med drugim so za novega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika soglasno podprli Romana Strgarja.

Konec lanskega leta je dosedanji direktor ZD Vrhnika Tomaž Glažar, ki odhaja na novo delovno mesto na ministrstvo, svetu zavoda vrhniškega zdravstvenega doma posredoval prošnjo za razrešitev in prenehanje delovnega razmerja, ki so jo svetniki na seji soglasno podprli. Kot je pojasnila takrat še predsednica sveta zavoda Hermina Šabanov, je ta nato izvedel postopek razpisa za izbiro novega direktorja. Na razpis se je prijavilo 12 kandidatov, a jih je le šest izpolnjevalo zahtevane pogoje, in z njimi je petčlanska komisija opravila razgovore. »Komisija je svetu zavoda v imenovanje predlagala Romana Strgarja kot kandidata, ki je dosegel največje število točk,« so zapisali v gradivu. Svet zavoda je Strgarjevo imenovanje podprl in predlog za soglasje k njegovemu imenovanju posredoval vsem trem ustanoviteljicam zdravstvenega doma, Občini Log - Dragomer, Borovnici in Vrhniki.

Na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve so Romana Strgarja povabili na sejo, kjer so mu svetniki postavili večinoma vprašanja, povezana z zagotavljanjem zdravstvene oskrbe v log-dragomerški občini. Roman Strgar je Vrhničan z več kot 20-letnimi izkušnjami na vodilnih delovnih mestih v različnih organizacijah. Kandidat je s svojimi referencami in odgovori prepričal vse svetnike, saj so povsem soglasno dvignili zelene kartone. Pred Strgarjem sta še dve oviri, večinsko ga morata namreč podpreti še preostala dva občinska sveta.

 

Zapleti pri glasovanjih

Zelo zanimiva pa je bila situacija pri imenovanju predstavnika v svet javnega zavoda Zdravstveni dom Vrhnika. Politične stranke in liste, zastopane v občinskem svetu, so Komisiji za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve posredovale dva predloga. Svetniki so na tajnem glasovanju lahko glasovali ali za Andreja Likarja ali pa Hermino Šabanov; oba sta dobila enako število glasov, zato v prvem krogu glasovanja nobeden izmed kandidatov ni bil imenovan za predstavnika tega sveta zavoda. Nekoliko nenavadni in neobičajni situaciji je sledila razprava, na kateri so poskušali rešiti zagato. Rešitev so našli v 105. členu Poslovnika občinskega sveta, ki pravi: »Če kandidat ne dobi potrebne večine oziroma če tudi pri ponovnem glasovanju noben kandidat ne dobi potrebne večine, ali pa ni izvoljeno zadostno število kandidatov, se za manjkajoče kandidate ponovi kandidacijski postopek in postopek glasovanja na podlagi novega predloga kandidatur.« Po različnih interpretacijah tega člena so tajno glasovanje naposled ponovili, ponovil pa se je tudi rezultat. Tako Likar kot Šabanova sta znova dobila vsak po šest glasov, zato ni bil imenovan nobeden od njiju. Komisija bo tako znova pozvala liste in stranke, naj posredujejo predloge kandidatov za predstavnika v svet javnega zavoda Zdravstveni dom Vrhnika.

S podobno situacijo so se svetniki srečali pri imenovanju članov Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti v Občini Log - Dragomer, a se je zagata razrešila ob drugem glasovanju, prvič namreč ena izmed glasovnic ni bila veljavna. S strani Osnovne šole Log - Dragomer so bili v omenjeno skupino imenovani Darja Leb, Ana Rozman iz centra za socialno delo, Andrej Majcen s policijske postaje, s strani društev, kjer so svetniki glasovali o štirih kandidatih, pa je bila imenovana Hermina Šabanov. Lokalni akcijski skupini za preprečevanje zasvojenosti manjkata še dva člana, saj Mladinski klub Log - Dragomer in župan nista predlagala svojih kandidatov, zato ju je Komisija vnovič pozvala, naj predložita predloge za imenovanje kandidatov.

Na seji so se svetniki seznanili in precej obsežno razpravljali o povzetku regijskih izvedbenih načrtov na področju socialnega varstva za obdobje 2014–2016 za Osrednjeslovensko statistično regijo, ki ga je občinam poslalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zeleno luč so dali tudi menjavi opuščenega dela Rimske ceste za del Šolske ceste, s tem ukrepom naj bi občina postala lastnica celotne omenjene ceste. Soglasni so bili tudi pri zadnjih dveh točkah izredne seje, in sicer so soglašali z usklajeno višino enkratne denarne pomoči za novorojence, ki bo v letu 2015 znašala 231,04 evra, ter z višino indeksa za obračun stroškov za odmero komunalnega prispevka – njegova vrednost v letu 2015 bo 101,113416.

 

V. L. 

Oglejte si tudi