Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

Na kako ogroženem območju stoji vaša hiša?

Občina Log - Dragomer bo skupaj z izdelovalci 3. februarja ob 18:00 v večnamenskem prostoru Osnovne šole Log - Dragomer javnosti predstavila tri razvojne dokumente za načrtovanje bodočih ukrepov v zvezi s celostnim upravljanjem voda in prostora. Na predstavitvi si boste lahko med drugim ogledali karte poplavne nevarnosti ter izvedeli, kako velika je nevarnost plazov, podorov in erozije na vašem območju.

Občina Log - Dragomer želi z ukrepi, povezanimi s krajinskim oblikovanjem odprtega prostora, izgradnjo zelene trajnostne infrastrukture kot elementom zadrževanja in ponovne uporabe voda ter ukrepi na področju urejanja prostora in prostorskega načrtovanja, slediti trajnostnemu razvoju, ki stremi k ravnotežju med družbenimi, gospodarskimi in okoljskimi koristmi. Ravno zaradi tega je lani naročila izdelavo poplavne študije, strategije celovitega ravnanja z zalednimi vodami in karte geološko pogojenih nevarnosti zaradi procesov pobočnega premikanja terena. Kot so nam pojasnili predstavniki občinske uprave, mora učinkovit sistem izhajati iz lokalnih potreb, težav in značilnosti lokalnega okolja, saj je v veliki meri povezan s predhodnimi postopki izobraževanja javnosti ter vključevanja udeležencev v postopke priprave dokumentov, zato vse občane vabijo k aktivni in vsebinski soudeležbi. Prvi teden v februarju bodo v večnamenskem prostoru osnovne šole javnosti predstavili poplavno študijo, karte ogroženosti in strategijo celovitega ravnanja z zalednimi vodami. Kot smo izvedeli, bo predstavitvi sledila javna razprava, na kateri bodo strokovnjaki s področja hidrologije, prostorskega načrtovanja in geologije odgovarjali na vaša vprašanja.

 

Ob ekstremnih padavinah poplavi nekaj deset stavb

Občina Log - Dragomer je izdelavo poplavne študije naročila v sklopu postopka priprave občinskega prostorskega načrta. Izdelovalec je izdelal izračune poplavne nevarnosti in predlog možnih rešitev. Kot so ugotovili v študiji, so na območju občine le manjši potoki, ki pa ob ekstremnih padavinah zaradi premajhnih dimenzij vodotokov ali napačnih tehničnih rešitev poplavijo nekaj deset stavb. V študiji so območje občine razdelili na tri poplavna območja, za katera so izdelali karte razredov poplavne nevarnosti, ki bodo prav tako javno predstavljene.

 

Zmanjšali bi radi količino, onesnaženost in zadrževanje voda

Strategija celovitega ravnanja z zalednimi vodami obravnava nabor možnosti in ukrepov za trajnostno upravljanje z vodo in je prilagojena konkretnim značilnostim ter možnostim občine. Dokument obravnava tri glavna področja upravljanja z vodo, in sicer rabo vode, ki zajema oskrbo s pitno vodo, vodovodni sistem, lokalne zajeme vode v višje ležečih izvirih oz. potokih ter posebne potrebe po vodi (npr. turistične ali rekreativne potrebe), obravnava tudi odvajanje vode, kar zajema površinsko in padavinsko vode iz naselij ter sisteme za odvajanje komunalne odpadne vode ter tudi zmanjševanje ogroženosti pred poplavami, kar zajema ureditev vodotokov od povirij do izlivov za zmanjšanje ogroženosti poselitvenih območij. Osnovni cilj prihodnjega upravljanja z vodo je zmanjševanje količine in onesnaženosti ter zadrževanje odtoka površinskih in padavinskih voda z ukrepi, ki bodo omogočili varčevanje z vodo kot virom, preprečevali hipni odtok padavinske vode in zagotovili varnost pred poplavljanjem poseljenih območij.

 

Izdelane karte nevarnosti pred plazovi, podori in erozijo

Na predstavitvi si boste lahko ogledali tudi karte geološko pogojenih nevarnosti zaradi procesov pobočnega premikanja terena, in sicer zemeljskih plazov, skalnatih podorov in erozije. Vsak od procesov je bil modeliran posamezno, na podlagi tega pa so bile narejene karte ogroženosti. Kot smo izvedeli, je občina Log - Dragomer s stališča stabilnosti sorazmerno nezapletena, z izjemo posameznih območij. Obenem je bila izdelana še karta za oceno ponikovalne sposobnosti tal.

 

V. L. 

Oglejte si tudi