Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zelenjavni »jaz tebi, ti meni« znova na Logu

Izmenjava presežkov jesenskih vrtnin, semen, marmelad, vložnin, začimb in zelenih nasvetov po načelu podarim-dobim še naprej navdušuje in plete zelena prijateljstva.
Jesenska Zelemenjava, ki je sredi novembra pod okriljem KUD Kosec potekala v loškem gasilskem domu, je znova privabila lepo število navdušenih zelemenjavcev. V prostoru je dišalo po okusnem koromačevem čaju Ljubice Malavašič, mize pa so se šibile pod težo izdelkov in pridelkov, ki so jih prinesli obiskovalci. Kmalu se je začela živahna izmenjava glavic endivije in radiča, bučk in drugih jesenskih vrtnin, med njimi tudi eksotičnih vrst, pa slastnih marmelad, okusnih vložnin, semen, sadik, posušenih zelišč, zdravilnih rastlin in receptov.

Pogoji izmenjave so preprosti, določita pa jih kar menjalca sama, na primer jaz tebi bučko za glavo endivije, ali pa marmelado za sadiko. Ena od ključnih prednosti Zelemenjave je tudi, da so se na tovrstnih dogodkih spletla prava zelena prijateljstva različnih generacij, ki jih druži ljubezen do vrtnarjenja. Menjalci domov niso odšli le s polnimi rokami jesenskih pridelkov, revij, semen in drugih izdelkov, temveč tudi z uporabnimi nasveti in izkušnjami drugih obiskovalcev. Izmenjava zelenih nasvetov, izkušenj iz vzgoje in uporabe različnih pridelkov ter okusnih receptov se je razvila v pravo malo predavanje, na katerem so zelemenjavci izvedeli celo, kako izdelati domačo kremo, s katero je mogoče zmanjšati dioptrijo.

Kaj sledi? Projekt Zelemenjava v Občino Log - Dragomer spet prihaja januarja, ko organizatorji pripravljajo menjavo igrač in otroških knjig. Februarja bo sledila ponovitev lanske izjemno uspešne Semenjave, ko boste  ljubitelji vrtičkanja menjali semena, aprila pa Flancarija z menjavo sadik.

 

V. L., foto: Primož Malavašič

 

Oglejte si tudi