Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Proračun gre v javno razpravo

Log - Dragomer, 11. februar 2015 – Občinski svetniki so, potem ko so na novembrski redni seji obravnavo proračuna za leto 2015 prekinili ter ga v pregled predali v ta namen ustanovljeni delovni skupini za proračun, potrdili novi predlog proračuna Občine Log - Dragomer za leto 2015 in ga posredovali v javno razpravo do vključno 23. februarja.

Predlog proračuna za leto 2015, ki ga je s svojimi smernicami in izhodišči sooblikovala nova Delovna skupina za proračun, je težak dobrih 2,8 milijona evrov, kar je skoraj 678 tisočakov manj kot v novembrskem predlogu. Kot je na seji pojasnil Martin Martinčič iz občinske uprave, so pri pripravi novega predloga upoštevali smernice in priporočila Delovne skupine za proračun. Na odhodkovni strani so v planu proračuna samo najnujnejše naloge in investicije, katerih realizacija se prenaša iz leta 2014 v 2015. Nekoliko so se v novem predlogu znižali davčni prihodki, očitno pa je znižanje kapitalskih prihodkov, torej prihodkov od prodaje občinskega premoženja, ki so kar stokrat nižji kot v prvotnem predlogu. Iz proračuna so namreč izločili vse prodaje občinskih zemljišč, ki so bile v prejšnjem predlogu ocenjene na 918 tisočakov, ter tudi vse odkupe, vredne 156 tisoč evrov. Bistveno pa so se povišali transferni prihodki, s 130 tisočakov na skoraj 414 tisoč evrov. Na občini namreč računajo, da naj bi že v letošnjem letu pridobili evropska in državna sredstva za gradnjo kanalizacije, česar pa v prvotnem predlogu niso predvideli.

Za več kot milijon se znižujejo tudi odhodki, teh bo za 2,4 milijona evrov, predviden pa je tudi letni proračunski presežek, visok skoraj 375 tisočakov. Tako naj bi skupaj s presežkom iz preteklih let na koncu leta na računu občine ostalo 665.443 evrov. Na odhodkovni strani so se sredstva nekoliko zmanjšala prav na vseh postavkah, od tekočih odhodkov do tekočih transferjev, predvsem pa investicijskih odhodkov, ki bodo skoraj za en milijon nižji kot v prvem predlogu. Do te razlike je prišlo zato, ker so v novi proračun vključene le investicije, ki so se začele v lanskem letu in se bodo letos nadaljevale. Iz proračuna so tako izključene praktično vse gradnje in rekonstrukcije cest (prej 104 tisočake), oporni zid Molščica, vodovod na Aljaževi cesti, vrtec Log, manj bo sredstev za vzdrževanje športnih parkov, če naštejemo le večje. Katere investicije so prednostne in kje, kako ter kdaj naj bi jih financirali, naj bi razkril novi dokument, ki so ga vključili v proračun, Strategija razvoja občine – zanj so namenili 15.000 evrov.

Na seji so svetniki soglasno podprli predlog proračuna. V razpravi pred potrditvijo tega dokumenta smo slišali, da je delovna skupina opravila dobro delo in da bo ta dokument služil kot dobro izhodišče. Končno podobo naj bi proračun dobil po tem, ko bo izdelana Strategija razvoja občine; takrat naj bi občinski svet sprejemal rebalans.

Predlog proračuna bo v javni razpravi do 23. februarja. V tem času bodo predlog proračuna obravnavala delovna telesa sveta, sveti in organi ožjih delov občine ter zainteresirana javnost, ki bodo pripombe in predloge k predlogu proračuna poslali županu. Predvidoma v začetku marca naj bi dopolnjeni odlok o proračunu občine na seji ponovno obravnaval in sprejemal občinski svet.

 

V. L. 

Oglejte si tudi