Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

V KUD Kosec je bilo živahno tudi decembra

Staro leto se je čedalje hitreje bližalo slovesu, kot da se mu mudi, naše društvo pa svojega poslanstva še ni dokončalo, saj so naši najmlajši čakali na obiske treh dobrih mož.

V okviru Sekcije Odbora za varovanje kulturne dediščine in prikaza starih običajev je otroke 6. decembra obiskal prvi od treh dobrih mož, sveti Miklavž, ki je v gasilskem domu na Logu razveselil številne majhne in malo večje otroke z Loga, Dragomerja in Lukovice. Spremljali so ga prijazni angelčki in seveda tudi črni parklji. Še preden pa so se otroci srečali s svetim možem, so jim angelčki pripravili in zaigrali igrico. Čeprav je bilo v dvorani slišati tudi jok najmlajših, ki so se zbali parkljev, so se otroci ob pogledu na sv. Miklavža z darili le potolažili in opogumili, saj je ta s pomočjo angelčkov in parkljev s sladkarijami, čokoladami in sadjem obdaril prav vse, ki so prišli v gasilski dom.

Na predvečer godu sv. Miklavža (s 5. na 6. december) otroci, preden gredo spat, po običaju postavijo pehar ali krožnik na okensko polico ali mizo. V preteklosti je Miklavž otrokom nosil različne dobrote - jabolka, orehe, rožiče, pecivo oz. tisto, kar je bilo pri hiši. Dandanes otroci pričakujejo drugačna darila, a kdo pravi, da se naši najmlajši  ne razveselijo tudi preprostih sladkih daril, prav takih, kakršna so v preteklosti dobivali njihovi starši ali celo stari starši?

Anica Vengust

Angleščina

Nova skupina naših občanov pri učenju angleškega jezika pridno in veselo napreduje. Metoda učenja gospoda Petra Gurjupa je uspešna, saj učenci hitro in dobro usvajajo nova znanja. Spoznali smo že več kot 165 novih angleških besed in obnovili slovnico, tako slovensko kot angleško. Stavčne zveze nastajajo vse bolj spontano in udeleženci tečaja so pri tvorjenju stavkov vse bolj pogumni in samozavestni.

Anica Vengust

Bralni krožek

Januarja smo nadaljevali spoznavanje zamejskih avtorjev. Prvo srečanje v novem letu smo posvetili spoznavanju vsestranskega Borisa Pangerca, pesnika, pripovednika in esejista, pa tudi odličnega pevca in izjemno uspešnega oljkarja iz Doline pri Trstu, ter njegovemu pripovednemu delu Majenca. To je posvečeno staremu, a še vedno izjemno živemu ljudskemu običaju, ki je preživel tudi čase fašističnega terorja in ga zavzeto ohranjajo prav prebivalci Doline.

Alenka Logar Pleško


Ura pravljic

Enajstega decembra smo na osnovni šoli Log - Dragomer v sodelovanju z dramskim igralcem Matejem Recerjem za naše najmlajše sokrajane organizirali uro pravljic. Učilnico smo pripravili in okrasili v novoletnem vzdušju ter seveda poskrbeli tudi za sladkarije, pripovedovanje pa prepustili izurjenemu mojstru govorjene besede. Gospod Recer je otroke vpeljal v čudoviti pravljični svet in jim najprej predstavil Repico poljskega pisatelja Juliana Tuwima, ki jo je mojstrsko prevedel slovenski pesnik Lojze Krakar, nato pa še pravljico Cesarjeva nova oblačila znamenitega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Potem pa so otroci obnovili povedano in še sami "napisali in narisali" svojo pravljico.

Žal je bil obisk majhen, za kar je morda kriva tudi množica najrazličnejših decembrskih prireditev. Pa vendar - led smo prebili in želimo si, da bi v občini zaživela tudi ta dejavnost našega društva ter naslednjič privabila še več mladih poslušalcev.

Alenka, Anica in Olga


Likovna sekcija

Ker je december mesec veselja in zabave in ker so se šolska vrata zaprla po 20. decembru, smo v okviru likovne sekcije imeli samo delavnico ročnih spretnosti. V decembru so že nastali prvi izdelki - volnene rokavice in kape. Tisti malo bolj pridni pa se že lahko pohvalijo z lepo izdelano jopico, saj so se pod mentorstvom Marjete in Anice  naučili, kako jo ukrojiti. Pestrost barv in vzorcev, ki so nastali pod spretnimi rokami, je bila prava paša za oči.

    

Sekcija za kulturno izobraževanje

V okviru te sekcije smo se za sodelovanje dogovorili z gospo Milico Lavrenčič; vsak mesec se bomo oglašali bodisi v  Našem časopisu bodisi na spletni strani www.mojaobcina.si/Log-Dragomer s prispevki o različnih zanimivostih, tudi iz življenja zgodovinskih osebnosti. Tokratni prispevek ima naslov Ali je imel bavarski kralj ljubimca? Prispevek je objavljen na omenjeni spletni strani. Veselo branje vam želimo.

 

V okviru Sekcije Odbora za varovanje kulturne dediščine in prikaza starih običajev smo 24. decembra zvečer organizirali 2. tradicionalni pohod z baklami k polnočnici v farno cerkev na Brezovici. Prvo zbirališče je bilo ob 23.10 pred Siciliano, potem pa še pred Ponvico, od koder smo pot z baklami nadaljevali do Brezovice. Udeležba je bila dobra, več o dogodku pa bo napisal vodja sekcije gospod Rožnik Ludvik.

 

Krajane in krajanke vabimo, da se udeležujejo delavnic, bralnih krožkov in izletov ter da izkoristijo trenutke za druženje. Več informacij lahko dobite pri tajnici KUD Kosec, Lojzki Šarabon (064 132 038).

Anica Vengust

KUD Kosec

Oglejte si tudi