Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

KUD Kosec vas bo v marcu grel z obilico kulturnih dogodkov!

Iz letošnje pozne, vendar kar zoprne zime, ko nas zebe do kosti, ko imamo pod stopali led, si moramo prizadevati, da nam ostane toplo srce. Kajti obstaja nekdo, ki skrbi za nas. Gasilci, civilna zaščita, električarji, prostovoljci so nam omogočili, da smo žledolom preživeli znosnejše. Poskrbeli so, da so nam poti bile hitro in varno dostopne. Kulturne dogodke, ki smo jih v mesecu februarju napovedovali, smo izpeljali uspešno in varno. Pod streho smo spravili praznovanje kulturnega praznika in Semenjavo. Na tem mestu bi se zahvalila ravnateljici in učiteljicam OŠ Log - Dragomer za odličen nastop osnovnošolcev. Vse čestitke.

Kulturna dogajanja bomo peljali tudi v mesec marec. Letos bomo prvič v počastitev mednarodnega dne 8. marca marsikatero ženo, mamico, dekle, babico razveselili s šopkom najlepših želja. Ker 8. marec pride ravno na soboto, bomo 10. marca, na dan mučenikov, počastili dan žena z odprtjem fotografske razstave Nevene Kralj s kulturnim programom. Neveno Kralj najbolj zanima narava s svojimi lepotami. Fotografski motiv je dobila v slikanju plesni, ki so jo čisto prevzele. Ta motiv želi deliti tudi z nami.

Za materinski dan, 25. marca, bomo v sodelovanju z OŠ Log - Dragomer organizirali kulturni program z odprtjem razstave likovne sekcije. Mamice čaka presenečenje.

Veseli smo, da so naši mladi osnovnošolski gledališki igralci imeli uvodno srečanje z mentorjem Emirjem Jušičem. Malo so se spoznavali, malo vzpostavili skupno energijo, in že jih čaka resno, vendar prijetno druženje. Dobivajo se vsak ponedeljek na OŠ Log - Dragomer ob 16.00. Vabljeni osnovnošolci.

Tudi pri otroški folklorni sekciji imamo prijave, tako da je tudi ta sekcija v februarju zaživela. Dobivajo se vsak četrtek ob 16.00 v OŠ Log - Dragomer.

V marcu nas čaka še odgovorna naloga, sklic občnega zbora. Predstavili bomo delovanje društva, finančni plan in načrt dela v tekočem koledarskem letu. Kot se spodobi za kulturo, bomo pripravili tudi razstavo izdelkov delavnic, ki so se odvijale v lanskem letu. Formalnemu delu bo sledila predstavitev posameznih sekcij kulturnega društva in pogostitev s kratkim kulturnim programom.

Na koncu marca pa nas v okviru Odbora za ohranjanje kulturne dediščine čaka velika čistilna akcija na območju Ljubljanskega barja. S spomladansko akcijo čiščenja okolja želimo spodbuditi vsakega posameznika k urejanju svojega bivalnega prostora. Z željo, da bi bilo skozi vse leto naše naravno in bivalno okolje čisto, vas vabim, da se akcije udeležite v čim večjem številu. O poteku akcije vas bomo obvestili prek plakatov in e-pošte.

 

Vabljeni občanke, občani, ljubitelji kulture, člani društva in tudi vsi drugi, ki bi se nam radi pridružili in vnesli sveži veter, pridružite se nam. Spremljajte nas lahko tudi na našem facebooku – KUD Kosec.

 

KUD KOSEC

Anica Vengust

 

Še nekaj utrinkov z januarskih dogajanj v KUD Kosec

V januarju smo se pogovarjali o različnih smernicah v prehrani. Najprej smo omenili temeljne napotke Svetovne zdravstvene organizacije. Ta nam priporoča, da v prehrani omejimo sol, maščobe, sladkor in rafinirane hidrate. Predvsem pa nam priporoča, da se odrečemo industrijsko predelanim živilom in naj raje uživamo živila v naravni, nepredelani obliki. Pogovor smo nadaljevali in predstavili tako imenovano paleolitsko ali evolucijsko prehranjevanje. Ta način predlaga, da se hranimo tako, kot je to počel naš davni prednik, preden je postal živinorejec in poljedelec, to je brez mleka in žitaric. Sledil je pogovor o prehrani glede na štiri krvne skupine, na koncu pa še o veganski dieti. Bilo je prav zanimivo, škoda je le, da nas je bila le peščica poslušalcev.

Milica Lavrenčič

 

Kiparska delavnica je potekala v dveh delih. V prvem delu je bil izbran material medeninasti tulci in siporeks. V prvi fazi se je obdelal siporeks v želeno obliko. Naslednja obdelava je vključevala nanos mavca, barvanje in končno zaščito izdelka z lakom. Izdelale so se vazice na tematiko, kot so cvetje, srčki in živalski trikotnik, pa vse do čarovnic. Udeleženci so vazice odnesli s seboj.

Zdravko Pečan

Oglejte si tudi