Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Maša v čast sv. Florjanu

Maša v čast sv. Florjanu spada v naš odbor kulturne dediščine, pa čeprav obujanje te dediščine ni vsem pogodu. Tem pravim, da ima praznik sv. Florjana dolgo tradicijo, o samem mučencu pa na tem mestu tudi ne bi pisal.
Brezoviška fara je razdeljena na tri podružnice: Log, Dragomer in Vnanje Gorice. Dogovor med njimi je, da maša poteka vsako leto v drugi. Letos je prišel na vrsto Log, kjer smo mašo pripravili v kapeli, ki lahko sprejme več ljudi kot naša cerkev, pa še blizu gasilskega doma je. Po končani maši se namreč vsi dobimo v gasilskem domu, ki ga "okrasimo" z obloženimi mizami. Polne so dobrot, ki jih pripravijo naše gospodinje, najde se pa tudi izbrana kapljica, zaradi česar pogovor lažje steče. Glavni gost te nedelje je bil mašujoči župnik iz naše fare (Brezovica), sicer tudi naš sotrpin, po činu častnik, predvsem pa dober sogovornik. Maša in naše druženje z gospodom župnikom sta hitro minevala in se bližala koncu. Zahvalili smo se mu za opravljeni obred v čast sv. Florjanu, njemu osebno pa zaželeli trdnega zdravja.

Odbor za varovanje kulturne dediščine, Ludvik Rožnik; foto: Drago Stanovnik

Tudi letos je na Logu gorel kres

Kres za 1. maj je pri nas na Logu že tradicija. Na to mislimo že na aprilski čistilni akciji, ko lesene odpadke vozimo na mesto kresa. Letos je bilo materiala sploh veliko, predvsem zaradi žleda. Naj tu omenim Marka Remškarja, ki se vsako leto potrudi in s prikolico pripelje material na zbirno mesto ter obenem nudi prostor za kurjenje kresa. Rusov Franci nato z velikim traktorjem vse skupaj spravi na kup in ga potlači. Okoli 21. ure zakurimo kres. Po navadi dogodka ne oglašujemo posebej, temveč gre vabilo bolj od ust do ust. Zaradi varnosti je vedno navzoča gasilska straža, pa tudi gasilke bolničarke. Obiskovalcev je bilo letos precej čez trideset. Za dobro voljo sta poskrbela Henrika Gutnik in Blaž Judež s harmonikama. S petjem pa je dogodek polepšal g. Azi, član partizanskega pevskega zbora. Zvezde večera so bile tudi naše gospodinje z Loga. Naj še posebej omenim Lidijo Košak, ki je spekla dva velika pekača belokranjske pogače, in gospo Rado Ređić, ki je spekla ravno toliko bureka. Malce sem razočaran le nad odzivom nekaterih ljudi, ki so obljubili tako sodelovanje kot prisotnost na kresu, pa iz tega na koncu ni bilo nič.
Večer je hitro minil in ljudje so začeli odhajati. To je bil prijeten in lep družaben dogodek, zato smo se v odboru, kjer smo ga pripravili, oddahnili. Hvala vsem za pomoč in obisk.
Odbor za varovanje kulturne dediščine, Ludvik Rožnik

Delo veterank in veteranov PGD Log
Veterani in veteranke vsako leto vestno treniramo in se udeležujemo vseh tekmovanj v športno-gasilskih disciplinah. Da smo na tekmovanjih res uspešni, priča stena na levi strani naše gasilske dvorane, ki je polna priznanj in pokalov. Vsako leto se v aprilu udeležimo velike čistilne akcije, sočasno pa na lokacijo prvomajskega kresa odvažamo les. Vsako leto imamo tudi strokovno ekskurzijo (vodi in pripravi Pavle Bizjan – hvala, Pavle!), da se poučimo o delu drugih gasilskih društev v Sloveniji. V poletnem času organiziramo pohod, ki je primeren za naše veterane in veteranke, po njem pa se zberemo v gasilskem domu na prigrizku. Septembra – ob začetku novega šolskega leta – pomagamo šolarjem pri varnem prečkanju cest, okoli prvega novembra pa počasitimo preminule člane in članice društva z obiskom njihovih grobov. V decembru se udeležimo srečanja veteranov ter raznosimo gasilske koledarje.
Iz zapisanega je razvidno, da imajo naši veterani in veteranke vse leto veliko dela. Še dobro, da smo v pokoju. Želim, da bi vsem zdravje služilo še dolgo in bi se skupaj veselili naših podvigov.

Ludvik Rožnik

 

Oglejte si tudi