Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Ježku posvečena kulturna prireditev

Log - Dragomer, 5. februar 2015 – V log-dragomerškem hramu učenosti so se v tednu pred kulturnim praznikom zbrali številni ljubitelji kulture. Ustvarjalci prireditve so ob nedavni stoletnici rojstva Franeta Milčinskega - Ježka proslavo ob prazniku kulture posvetili omenjenemu igralcu, humoristu, pevcu, šansonjerju, piscu besedil, režiserju in predvsem pesniku.
8. februarja je minilo 166 let od smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, v spomin katerega na ta dan po vsej Sloveniji pripravijo kulturne prireditve. KUD Kosec pa je tokratno prireditev posvetil še enemu izjemnemu Slovencu, ki se je z velikimi črkami zapisal v slovensko kulturo. »Današnje praznovanje smo namenili izjemnemu vsestranskemu slovenskemu umetniku 20. stoletja. Decembra je minilo sto let od njegovega rojstva. In kot se ob obletnici spodobi, se bomo na današnji dan, ko slavimo kulturni praznik, spomnili njegovega življenja in dela, predvsem pa njegovih besed,« je o Franetu Milčinskem - Ježku povedala povezovalka prireditve Brigita Žitko, ki je skupaj s svojim sovoditeljem, osnovnošolcem Janom Vajglom, spretno povezovala program proslave.

Ježkove besede so obiskovalci spoznavali in obujali v peti in govorjeni besedi. Najprej jih je v njegov izjemen opus popeljal Emir Jušič, lutkovni animator, režiser in sinhronizator, nekdanji član vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile in učitelj, ki mu je Ježkova Zvezdica Zaspanka prirasla k srcu in jo smatra za eno najpomembnejših del mladinske književnosti. Jušič je obiskovalce med drugim popeljal v zvezdnati svet »Zaspanke« ter se sprehodil tudi po bolj humorno obarvani Ježkovi poeziji. V dvorani pa so odmevala tudi uglasbena dela iz Ježkove zakladnice. Mladinski pevski zbor Osnovne šole Log - Dragomer se je predstavil z dobro znanima Kekčevo in Mojčino pesmijo, solo pa je zapela Petra Kodba. Da je bila Ježkova poezija pisana za izvajanje in da so njegove večne melodije tudi danes še kako žive, je zborček dokazal s prepevanjem popevk; pesem Ne čakaj pomladi je s spremljavo na trobenti popestril Klemen Lorber, Narobe svet in Sončno uro pa so mladi pevci začinili z izvrstno spremljavo Orffove skupine.

Občinstvu so se na odru z živahnimi ritmi in elementi rock 'n' rolla prvič predstavili otroci, ki v KUD Kosec vadijo pod okriljem Ule Leban. Ti so začeli vaditi šele pred dobrimi tremi meseci, a so svoj nastop že tako izpilili, da so pogumnim malčkom gledalci namenili glasen aplavz.

Da je tudi v naši sredini živel nadarjen pesnik, pa so se obiskovalci prepričali, ko sta učenki Tjaša Grabnar in Tadeja Vidmar prebirali poezijo Zdravka Pečana. Ta je obiskovalcem Debelega hriba znan po svojem kipu žabe, svojo umetniško žilico pa je prenesel tudi na papir. V pesniško zbirko z naslovom Most je zapisal svoje misli, učenki sta tokrat predstavili njegove Sončnice, Prijazen dan in Proza ali poezija.

Prireditev so s prepevanjem večnih slovenskih popevk zaključila tri dekleta iz vokalne skupine Diversa. Ta je bila ustanovljena pred tremi leti, sestavljajo pa jo Jana Ravnikar, Barbara Filipič in Dominika Naveršnik. Dekleta so si kot skupina tako ime nadela zaradi pomena besede, ki v latinskem jeziku pomeni: različna in raznolika. Kot pravijo, je raznolik njihov repertoar in tudi one same, ki pa se, kot dodajajo, kljub razlikam odlično razumejo in dopolnjujejo.

Na odru sta jih spremljala pianistka Irena Zajec in basist Jure Brunšek.

Ob koncu prireditve so po Prešernovem vzoru članice Koščeve sekcije za ohranjanje kulturne dediščine med otroke razdelile fige.

 

V. L.

 

 

Oglejte si tudi