Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

KUD Kosec organiziral tečaj za preprečevanje padcev v starosti

Po analizah Svetovne zdravstvene organizacije padci v starosti predstavljajo resno zdravstveno in socialno težavo. V Sloveniji se je te problematike lotil Inštitut dr. Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Za njeno celostno obravnavo usposablja sodelavce, ki s svojim prostovoljnim delom na terenu med starejšo populacijo širijo informacije, izkušnje in ustrezna znanja s tega področja.
V Občini Log - Dragomer je tečaj vodila Milica Čeplak - Štivan, organizacijsko pa ga je podprlo Kulturno društvo Kosec. Trajal je od konca februarja do maja. Na devetih srečanjih je skupina predelala štirinajst poglavij priročnika, ki spremlja in usmerja delo tečaja. Njegovi avtorji so Ksenija Ramovš, Jože Ramovš, Božidar Voljč, Blaž Švab, Tina Lipar in Ana Ramovš. Priročnik iz leta 2013, ko je bil zadnji ponatis, je mogoče dobiti samo ob vpisu v tečaj in stane 5 evrov.
Tečaj z izjemno humanim pristopom in trdno zgradbo celostno obravnava problematiko padcev v starosti: vzroke, posledice in pomoč pri sanaciji. Nasveti in vaje za ohranjanje fizičnega, psihičnega in socialnega ravnotežja lahko uspešno preprečujejo usodne padce. Težke poškodbe v starosti povzročijo izgubo samostojnosti, česar pa se vsi najbolj bojimo. Zato je bolje, da se naučimo, kako lahko padce v čim večji meri preprečimo. Redna telesna vadba, zdrav življenjski slog, dejavno druženje z vrstniki in med generacijami – vse to kar najbolj pripomore k ohranjanju vitalnosti. Priročnik se posebej posveča medgeneracijskemu sodelovanju in različnim oblikam premagovanja težav in ovir v vsakdanjem življenju.
Srečanja skupine so bila tudi prijetno druženje in izmenjava izkušenj za kakovostno življenje v zrelih letih. Udeleženke, bilo nas je devet, smo bile enotnega mnenja, da tečaj toplo priporočamo vsem, ki se jih ta problematika dotika. Prej ali slej se vsi srečamo z njo. Dobro je biti pripravljen.

Voditeljici tečaja in Inštitutu dr. Antona Trstenjaka se srčno zahvaljujemo za nove razglede po tretjem življenjskem obdobju.
Za ilustracijo ... Ko sem bila nekega dne na obisku v domu starejših, mi je po hodniku s pomočjo hojice naproti prišla neznana oskrbovanka. Pozdravila sem jo, a me je prehitela z vprašanjem: »A vi veste, zakaj sem jaz tukaj, in ne doma?« Odgovorila je kar sama – in prav pohitela je: »Ko sem morala ponoči na stranišče, nisem prižgala luči. Zaletela sem se v stol, ki sem ga bila zvečer pozabila pospraviti. Najbrž ne bom šla več domov.« Ne pozabite na luč, je še enkrat zaklicala za mano, ko sem odhajala.


Zapisala Katarina Hvalica

Oglejte si tudi