Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Kolesarske steze – ne bo šlo gladko

Kot smo poročali v zadnji številki Našega časopisa, bi se gradnja kolesarskih stez ob regionalni cesti med Lukovico in osnovno šolo lahko začela aprila. A se najverjetneje ne bo, ponudbe za gradnjo se namreč niso pripravile dovolj kakovostno, kar bo podaljšalo roke za izbiro izvajalca.

V začetku februarja se je zaključil rok za oddajo ponudb za gradnjo 1,6 kilometra dolgega odseka kolesarskih stez od Vrhniške ceste 1 in skoraj do križišča za osnovno šolo. Ministrstvo za infrastrukturo je, kot smo že poročali, prejelo 16 ponudb. "Če bodo ponudbe kakovostno pripravljene in na odločitev naročnika o izbiri najugodnejšega ponudnika ne bo pritožb, bi bil izvajalec lahko znan do konca februarja," nam je februarja pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi, Helena Petrina. A ponudbe se niso pripravile dovolj kakovstno, zato izvajalec še ni izbran. "V skladu z zakonom o javnem naročanju in določili razpisne dokumentacije je v teku dopolnjevanje formalno nepopolnih ponudb in pridobivanje dodatnih dokazil," je dodala Petrinova in dejala, da je zato težko napovedati, kdaj naj bi se gradnja kolesarskih stez in pločnikov začela. Potem ko bodo pregledali vse dopolnjene ponudbe, bodo imeli ponudniki možnost pritožbe oziroma revizijskih zahtevkov na odločitev naročnika, kar lahko izbiro izvajalca prestavi za nekaj mesecev. Ko bodo podpisali pogodbo z izvajalcem, bo imel ta 18 mesecev časa za dokončanje 1,6 kilometra dolgega odseka.

 

"V okviru gradnje pododseka skozi naselje Brezovica (od km 1,400 do km 2,670) in odseka zunaj naselja Brezovica do naselja Log (od km 2,670 do km 4,840) bodo urejena 4 avtobusna postajališča. V slednjem, ki je predmet javnega naročila, ki je v teku, bosta urejeni 2 avtobusni postajališči (AP v km 3,840 levo, AP v km 3,917 desno)," pravi predstavnica za odnose z javnostmi. Obstoječi makadam bodo, kot smo že pisali, preuredili v mešano prometno površino. Ta bo široka okoli 3 metre in bo od regionalne ceste ločena z novo enostransko jekleno varnostno ograjo, podobno kot na odseku med Drenovim Gričem in Sinjo Gorico. Namenjena pa bo prometu pešcev in kolesarjev ter dostopu lastnikov parcel in objektov. Na desno stran ceste, v smeri Vrhnike, bodo vgradili nov hodnik za pešce, ki bo predvidoma širok dva metra. Zunaj naselja bo hitrost vožnje omejena na 70 km/h.

 

Sicer pa se bo projekt sofinanciral z evropskimi sredstvi: "Sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je predvideno v višini 85 % upravičenih stroškov gradnje." Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je zadnji teden februarja sicer izdalo odločbo o dodelitvi sredstev za izgradnjo pododseka kolesarske steze Brezovica–Log. Projekt, vreden 5,9 milijona evrov, ki ga je pripravila Direkcija Republike Slovenije za ceste, je del kolesarske poti od Brezovice do Logatca. V okviru projekta bodo kolesarske steze gradili vse do Loga; kot so nam povedali na ministrstvu, je za odsek med osnovno šolo in Jordanovim kotom že izdelan idejni projekt, v tem letu pa naj bi izdelali tudi projekt za izvedbo del.

 

"Osrednji cilj projekta kolesarske povezave Vrhnike in Ljubljane, ki se bo predvidoma zaključil avgusta 2015, je zagotoviti večjo prometno varnost za kolesarje in preostale udeležence v prometu ter omogočiti povezanost z mednarodnim kolesarskim omrežjem. Projekt bo prispeval k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje in s tem k izboljšanju življenjskih razmer ter ne nazadnje tudi k razvoju turizma," so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Oglejte si tudi