Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pomoč družini na domu v Občini Log - Dragomer

Ko ugotovimo, da pri dnevnih ali gospodinjskih opravilih potrebujemo pomoč oz. jo potrebujejo sorodniki ali prijatelji, se običajno znajdemo v zadregi. Ne vemo, kakšne oblike pomoči so nam na voljo in kako si jo zagotoviti. V Občini Log - Dragomer je pravi naslov za ta vprašanja Zavod za socialno oskrbo Pristan, ki storitev pomoč družini na domu v občini izvaja od 1. januarja 2012.

Zavod Pristan, ki ima sedež v Vipavi in ga vodi direktor Martin Kopatin, je storitev pomoč družini na domu začel izvajati že leta 2004 in do danes pridobil kar 8 občinskih koncesij. Poleg Občine Log - Dragomer storitev ponuja še v občinah Ajdovščina, Hrpelje - Kozina, Kamnik, Komen, Ljubljana, Postojna in Vipava. Druga pomembna dejavnost Zavoda Pristan pa je Center starejših Pristan v Vipavi. V centru, ki so ga odprli v začetku leta 2010, je prostora za 104 stanovalce, ki so razporejeni v pet oddelkov; izmed teh je eden prilagojen stanovalcem z demenco, ki potrebujejo 24-urni nadzor. Vse sobe, eno- in dvoposteljne, so nadstandardne in stanovalcem zagotavljajo veliko mero udobja in varnosti. V Pristanu je veliko skupnih prostorov, ki omogočajo druženje in kakovostno preživljanje prostega časa ter izvajanje različnih dejavnosti in delavnic pod vodstvom strokovno usposobljenega osebja.

Ne glede na to, da je lahko tudi starost lepa in ustvarjalna, se nanjo vse bolj veže strah z mislijo, ali bomo zmogli samostojno skrbeti zase, saj tudi ožji družinski člani nimajo več toliko časa za skrb in pomoč, ki je bila nekoč del družinskega vsakdana. Zato se iščejo in odpirajo nove možnosti, ki omogočajo večjo varnost in kakovost bivanja starih ljudi, tudi v njihovem domačem okolju. V okviru socialne oskrbe na domu Zavod Pristan izvaja storitve, ki so navedene v 6. členu Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev. Pomoč se prilagodi potrebam in željam posameznega uporabnika in obsega naslednje sklope opravil:

– gospodinjsko pomoč (prinašanje toplega obroka hrane, nabavo živil, pomivanje posode, osnovno čiščenje bivalnega prostora, postiljanje itn.),

– pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pri umivanju, kopanju, hranjenju, oblačenju ipd.) ter

– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov (spremljanje upravičenca k zdravniku ali pri drugih nujnih obveznostih, vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, sorodstvom ipd.).

Obseg in vrsto storitve določi strokovni delavec skupaj z uporabnikom, glede na uporabnikove želje in potrebe. Vsak uporabnik je upravičen do štirih ur pomoči na dan oz. dvajset ur na teden. Do pomoči na domu so upravičeni starejši od 65 let, osebe s statusom invalida ter druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege. Nadalje so do storitve upravičeni kronično bolni in ljudje z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki so po oceni centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobni za samostojno življenje, ter hudo bolni otroci in otroci s težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki niso vključeni v organizirane oblike varstva.
Uporabnik oz. njegov svojec ali pooblaščenec, ki bi želel koristiti storitev pomoč družini na domu, lahko pokliče vodjo pomoči na domu, gospo Nado Jerala, vsak delovni dan dopoldne na telefonsko številko 01/547 95 79 ali 031 702 698.
Strokovna sodelavka se pogovori o konkretnih potrebah in željah ter uporabnika nato obišče na domu. Prednost te oblike pomoči starejšim je tudi v cenovni dostopnosti, saj ceno subvencionira Občina Log - Dragomer. Cena storitve pomoč družini na domu za uporabnika znaša 5,36 evra na uro.

 

Martin Kopatin

Zavod za socialno oskrbo Pristan

Oglejte si tudi