Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

1. junij: kosci, grabljice in Tanja Žagar

V Občino Log - Dragomer prihaja največja kulturno-etnološka prireditev na Ljubljanskem barju. Občina bo letos gostila že 7. Medobčinsko tekmovanje koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja. 1. junija se bodo v okolici Osnovne šole Log - Dragomer za naslov najboljših grabljic in koscev borile ekipe in posamezniki iz občin Borovnica, Brezovica, Ig, Ljubljana, Log - Dragomer, Škofljica in Vrhnika. Prireditev bo spremljal bogat etnološki in kulturni program, zaključila pa se bo s koncertom Tanje Žagar.
Letos se končuje prvi krog tekmovanj koscev in grabljic na območju Barja, ki ga kot najmlajša občina v barjanskem okolju zaključuje Občina Log - Dragomer.

Tudi tokratno prireditev bo odprl bogat etnološki sprevod s konjeniki, zastavonošami, kmečkimi vpregami, zapravljivčki, narodnimi nošami, vrhniškim pihalnim orkestrom in tekmovalci. Ti se bodo točno opoldne sprehodili od Mol do Osnovne šole Log - Dragomer, kjer bo ob 13. uri uradno odprtje prireditve. Čez približno pol ure se bo na travniku v okolici šole začelo že 7. tekmovanje koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja. Na večjih travnikih se bodo v hitri, a tudi čisti in natančni košnji trave pomerile občinske ekipe koscev, nato pa bodo nakošeno travo v lične kopice pospravile urne grabljice. Podobna naloga bo nato čakala kosce in grabljice posameznike, ki pa bodo kosili na precej manjših zemljiščih.

Medtem ko bo hitrost in lepoto košnje, natančnost ter videz ekip ocenjevala strokovna komisija, bodo obiskovalce prireditve s kulturnim programom zabavale skupine iz posameznih občin. Po razglasitvi rezultatov in podelitvi pokalov se bo prireditev nadaljevala s koncertom Tanje Žagar. Od 17. ure bodo na svoj račun prišli predvsem najmlajši, za katere bodo pripravili otroški program, nadaljnji program pa bo tudi v veselje starejših, pod velikim šotorom bo namreč za dobro vzdušje, zabavo in ples poskrbela Tanja Žagar.

Prireditev, katere glavni namen je iskanje sožitja med človekom in naravo, ozaveščanje prebivalstva o varovanju značilnosti barjanske krajine in prijaznega odnosa do narave, ohranjanje kulturne in etnološke dediščine ter iskanje gospodarskega trajnostnega razvoja na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, bo tako tudi letos povezala vse barjanske občine. Obetajo se pester kulturni in etnološki program, zanimivo tekmovanje, pester vzporedni program ter zaključek z odlično glasbo. Kosci in grabljice iz Loga - Dragomerja so se prejšnja leta na teh tekmovanjih, tako ekipno kot med posamezniki, odlično odrezali; osvojili so kar nekaj zmagovalnih pokalov, za katere se bodo srčno borili tudi letos pred domačim občinstvom. Vljudno vabljeni.

 

Program prireditve:

12.00: etnološki sprevod skozi naselje Mole do OŠ Log - Dragomer v spremstvu konjenikov zastavonoš, kmečkih vpreg, narodnih noš, pihalne godbe in tekmovalcev

13.00: slovesno odprtje prireditve

13.30: 7. Medobčinsko tekmovanje koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja

15.30: kulturno-glasbeni program sodelujočih občin v šotoru pri OŠ Log - Dragomer

17.00: razglasitev rezultatov tekmovanja, podelitev priznanj, plaket in pokalov

17.00–21.00: družabno-zabavni program s pevko Tanjo Žagar in spremljevalno skupino

 

Vzporedni program:

11.00: barjanska tržnica (vse do zaključka prireditve)

11.00: razstava starih fotografij z naslovom Log - Dragomer skozi čas (vse do zaključka prireditve)

18.00: družabni program

Oglejte si tudi