Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Likovna Kolonija na Krku

Likovno društvo Lajči Pandur, ki deluje že od leta 1974 v Galeriji K. Krajnc v Lenartu, že več kot dvajset let vodi Likovno šolo. Pedagoško delo in skrb za predajanje jezika umetnostno-zgodovinske in klasične umetnosti še predvsem na mlajše generacije je eden izmed glavnih namenov delovanja. Mladi spoznavajo in razvijajo svojo kreativnost in vzpostavljajo zdrav likovno kritičen odnos do okolja in sveta.
Za mlade likovnike smo letos ponovno organizirali likovno kolonijo na otoku Krku od 7. 7. 2013 do 13. 7. 2013. Udeleženci kolonije so spoznavali in nadgrajevali načrtovanje likovnega dela, kompozicijo, prostorske ključe in perspektivo prostora. Velik poudarek pa je bil  na kolorističnem slikanju, mešanju in polaganju barvnih ploskev, ter barvnih kontrastih. Klasično likovno znanje so prepletali s svobodno ustvarjalnostjo posameznika z namenom odkrivanja in razkrivanja lastnega stila. Ob likovnem ustvarjanju pa se je našel čas tudi za razigrano otroško igro in pa seveda plavanje v morju.

Za strokovno vodenje kolonije smo  poskrbeli izkušeni mentorji: predsednik društva, slikar in vodja kolonije Konrad Krajnc; likovna pedagoginja Nika Arnuš; likovna pedagoginja Andreja Štancer in pedagoginja Patricija Koler.  Z nami pa je bila tudi Maja Breg.

 

 Zbrali smo se zgodaj, zelo zgodaj, in naše nahrbtnike, potovalke, zaloge hrane in ves slikarski material, s štafelaji vred naložili na velik nov gasilski kombi.  Ker nas je bilo toliko smo napolnili še dva avtomobila. Poslovili smo se od domačih in krenili na dolgo pot v malo vasico Županje na otoku Krk. Kljub dolgi vožnji so bili vsi otroci Tjaša, Nika, Zala, Sara, Lara, Luka in Peter  navdušeni nad staro kamnito hišo, ki je za en teden postala 'štab' našega morskega doma. Zapodili so se v oljčni nasad in pričeli postavljati svoje šotore v katerih so spali.  Otroci so se že srečevali vsako soboto v likovni šoli v Galeriji K. Krajnc, biti tako ves teden skupaj, pa je bilo zanje nekaj povsem novega. Spletla so se nova dobra prijateljstva pa tudi nekaj simpatij.

Vsak dopoldan smo slikali na terenu, vsakič na drugi lokaciji. Mentorji Andreja, Nika in Konrad smo se posvetili prav vsakemu mlademu likovniku posebej in nastale so čudovite slike z obmorskimi motivi. Z nami je slikala tudi Bronja, ki je pred časom tudi obiskovala našo likovno šolo. Popoldan pa smo uživali ob morju. Otroci so se spremenili v mala podvodna bitja in čofotali dokler ni bil čas za večerjo. Naši super najboljši kuharici Patricija in Maja sta nam vedno pripravili kaj okusnega, tudi za vegetarijance. Dvakrat smo praznovali  rojstni dan in v ta namen sta kuharici pripravili tudi dve sladki presenečenji za tri slavljence. Patricija je bila vsem tudi rezervna mama, ki je zvečer mazala pike od komarjev z hladilnim mazilom.

Obiskali smo tudi staro majhno vasico Dobrinj in spoznali prijaznega župana, si razgledali pokrajino in se naučili kar nekaj o njihovi občini in krajini. Vsak dan je bilo kaj novega in zanimivega. Večere smo si popestrili s ''Pokaži kaj znaš'' programom, ki je nas mentorje namesto s kulturnimi točkami presenetil s športno-akrobatskimi premeti. Pravo presenečenje je bil tudi večerni naliv, ki nas je za eno noč pregnal iz šotorov. Najboljša pa je bila naša psička Molly s katero smo se lahko stiskali in igrali.

Na koncu smo vsa likovna dela postavili na ogled v Kulturnem domu Županje. Prišli so vsi, res vsi. Starši, Lenartčani in vsi domačini, ki so prijazno prinesli polne roke doma spečenih dobrot. Odprtje razstave je bil simpatičen dogodek, ki nam bo dolgo ostal v prijetnem spominu prav zaradi prijaznih ljudi. Naš Peter in Zala sta zaigrala in zapela lepe pesmi. Konrad nas je vse predstavil in pozdravil, potem pa je župan odprl razstavo, na katero so bili mladi umetniki lahko zelo ponosni. Naslednji dan smo podrli naše šotore in se polni lepih spominov odpravili na pot domov.

Hvala vsem ki ste poskrbeli da smo se lahko imeli tako lepo: JSKD OI Lenart, Prema D.O.O., Letnik Anton, Kmetija Titan, Spar Lenart, Pomurski sejem, Saubermacher, Občina Dobrinj, Komun podjetje, naselje Selce in še kdo.

 

Likovno društvo Lajči Pandur in Galerija K. Krajnc

Povezave

Facebook

Oglejte si tudi