Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Najšportnik občine Kanal 2012

Tudi letos je ŠKD nasmejanih organiziralo glasovanje za "Naj športnika občine Kanal". Na prireditvi v večnamenski dvorani na OŠ Kanal so nagrado za življenjsko delo, nagrado za najmlajšega talenta in nagrado za najboljšega športnika minulega leta slovesno podelili v petek, 22. februarja.
Tekst: Mitja Madon 


Dogodek je povezoval Boštjan Simčič, s slovensko himno pa ga je odprl liški pevski zbor... In če je kdo med prepevanjem himne še imel pomisleke, da bi na stolu kar obsedel, je Vstala Primorska zagotovo dvignila pokonci staro in mlado.


Sledila je podelitev nagrade za življensko delo. Iz rok trikratnega olimpijskega dobitnika medalj Mira Cerarja jo je prejel Ivan Markič. “Ivek” je eden glavnih krivcev, da je odbojka v genskem zapisu slehernega občana.


Lepa miss Soče (po narodnosti Italjanka) je zaradi neznanja jezika naredila kak sprehod (pre)več po odru, a ji tega vsaj moški del občinstva zagotovo ni zameril.


Tudi mladinci so prišli na svoj račun. Zmago je odnesel karateist Mirko Boltar.  Vrhunec večera je sledil s podelitvijo nagrade Naj športniku občina Kanal za leto 2012. Prva je na oder prišla twirlerka Ana Kašček, sledila sta ji še druga dva kandidata balinarka Maruša Tinta in kolesar Kristjan Medvešček. Zmago in glavno nagrado je iz rok pokrovitelja že drugo leto zapored prejel Kristjan Medvešček “Kiko”.


Čestitke nominirancem in nagrajencem ter organizatorju, ki je letos pri organizaciji dogodka naredil velik korak ali pa dva v pravo smer.


Vzornika mladim športnikom


Tekst: Boštjan Simčič

Na prireditvi Naj športnik Kanala je domači trener Ivan Markič prejel priznanje za življenjsko delo na področju odbojke. Kanalske osnovnošolce je več kot 30 let poučeval odbojko. V OK Salonit Anhovo še vedno opravlja različne vloge, leta 1980 je vodil celo člansko ekipo. Večinoma je vodil dečke, pa tudi kadete in mladince, bil je tudi selektor kadetske reprezentance Slovenije. Kot izkušen trener se je uveljavil tudi pri Slovencih v Italiji. V zamejstvu se letos s članskim moštvom goriške Olympie v C ligi bori za napredovanje. V sezoni 2010/11 pa mu je uspel neverjeten podvig saj je z učenci in učenkami OŠ Kanal osvojil drugi naslov odbojkarskih državnih prvakov v ŠKL tekmovanju. V minulih dveh sezonah je s kanalskimi starejšimi dečki ubranil naslov državnih prvakov.

Na vprašanje, kakšna je prihodnost kanalske odbojke je Markič odgovoril:

"Za odbojko se v Kanalu ni bati, nedvomno bo obstajala še naprej, večji problem je nataliteta. Če bo premalo otrok, bo baza iz katere bi lahko črpali potencialne odbojkarje, vedno manjša. Nekoč so otroci svoje popoldneve preživeli na igriščih, danes jih bolj okupirata računalnik in internet. V Kanalu je treba le nadaljevati kot doslej kljub temu, da je okolje majhno. Iz generacije v generacijo je zelo težko izluščiti dovolj primernih fantov za kakovostno odbojko."

Odbojka je praktično njegovo življenje. Pod njegovih trenerskim vodstvom se je kalil tudi Gregor Jerončič in skoraj celotna članska ekipa Salonita. Med njimi tudi Andrej in Jani Kovačič. Markiču je nagrado podelil najboljši slovenski športnik, olimpionik in ambasador slovenskega športa Miro Cerar. Na prireditvi je bil Cerar zelo skromen, prijeten in stvaren sogovornik. Z Ivanom sta si prijateljsko segla v roke in obujala spomine, kako je Miro prvič obiskal Kanal leta 1969.

O svojem prvem obisku nam je povedal:

"Leta 1969 sem bil prvič v tej dvorani, takrat je bila tukaj še telovadnica, kjer so se kalile različne odbojkarske ekipe. Večkrat sem zahajal v vaše kraje, bil sem tudi gost na prireditvi, ki jo organizira ŠD Sonček Sončkov dan. Opažam, da se v Kanalu resnično dobro vzgaja mlade odbojkarje. Lahko ste zelo ponosni na odbojko in Ivan Markič je z optimizmom in voljo kanalski odbojki pustil pečat, ki ne bo kar tako pozabljen. Mladim športnikom v vaši občini bi rekel sledeče, na vaši poti se boste srečali z vzponi in padci, med svoje najvišje vrednote štejem delavnost in poštenost in to je dobra kombinacija za uspešno športno kariero."

Tako sta Miro Cerar in Ivan Markič zanesljivo pravi vzor za mlade športnike.  

Oglejte si tudi