Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Škoda ocenjena, na vrsti je vlada

Iz naše občine so za nujno pomoč zaprosile štiri družine. Kdaj bodo sredstva za nakup opreme, kurjave ali ozimnice razdeljena, je odvisno od tega, kdaj jih bo odobrila in nakazala vlada.

Tekst: Andreja Nanut, občinska uprava Kanal

Ob novembrskih poplavah je država ponudila prvo nujno pomoč za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev za prizadeto prebivalstvo. Rdeči križ Slovenije in Karitas bosta dobljena sredstva dodeljevala prebivalcem, prizadetim ob poplavah, v sodelovanju z občinami, Centri za socialno delo in republiško Upravo za zaščito in reševanje (URSZR). Višina sredstev na posameznega prosilca je omejena na materialno pomoč med 300 in 2.000 evri.

Iz naše občine so za nujno pomoč zaprosile štiri družine. Kdaj bodo sredstva za nakup opreme, kurjave ali ozimnice razdeljena, je odvisno od tega, kdaj jih bo odobrila in nakazala vlada.

Na podlagi sklepa URSZR o ocenjevanju škode na stvareh zaradi posledic poplav med 4. in 5. novembrom smo oškodovance najprej pozvali, naj na občinsko upravo do 22. novembra oddajo vlogo. Zbiranje vlog na različnih obrazcih – za kmetijska zemljišča, uničen objekt, prometna infrastruktura in predvsem delna škoda na objektih, smo zaključili 5. decembra, ko smo podatke tudi vnesli v spletno aplikacijo Ajda.

Škoda na objektih je bila ocenjena na 26.693,53 EUR, škoda na prometni infrastrukturi na 4.451,12 EUR, na kmetijskih zemljiščih pa na 5.200 EUR.

Če bo višina škode presegla limit 209,4 mio EUR, bo vlada oddala vlogo za nadomestilo škode iz Evropskega solidarnostnega sklada. Le to je potrebno posredovati najkasneje v roku 10 tednov po nesreči. V ta namen so potrebni vsi podatki o nastali škodi, predvsem pa je pomembna višina ocenjene škode.

Po podatkih civilne zaščite so stroški intervencij ob poplavah znašali 30.700 EUR, kar vključuje stroške vpoklica pripadnikov CZ, porabo protipoplavnih vreč, polnjenje vreč in prevoz, dobavo peska, čiščenje naplavin, jaškov, propustov. Vlada je za povračilo teh stroškov na ravni države namenila skoraj 9,7 milijona evrov.

Tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni poziv podjetjem, ki so utrpela škodo v teh poplavah. O ukrepih in višini sredstev bo na podlagi prejetih podatkov za oceno škode in pripravljenega programa odprave posledic naravnih nesreč odločala vlada.

Oglejte si tudi